Muzeul Municipiului Bucuresti prezinta marti, 13 martie 2018, ora 18:00 conferinta “Inainte de ’89 era mai bine” - Bazele socio-demografice ale perceptiilor asupra comunismului.
Gazda evenimentului - Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151)
Invitat: Catalin Augustin Stoica; Moderator: Sorin Antohi - Asociatia Orbis Tertius.
Contextul general
Numerosi lideri de opinie si politicieni sustin ca una dintre principalele piedici in calea modernizarii rapide a Romaniei postcomuniste ar fi o asa-zisa nostalgie fata de comunism. in aceasta interpretare, cei mai multi romani ar fi inca prizonieri ai trecutului apropiat, oameni care nu au inteles ce a insemnat comunismul pentru aceasta tara, persoane care nu apreciaza democratia si libertatea individuala si inca valorizeaza ideologii ce sustin colectivismul si existenta unui stat supradimensionat si atoateprotector. Votul masiv pentru partide (teoretic) de stanga este, potrivit acelorasi voci, un indicator al acestei nostalgii fata de trecutul apropiat in aceasta conferinta, va fi examinat continutul asa-zisei nostalgii „generalizate” in raport cu defunctul regim comunist. Folosind date ale unui sondaj de opinie realizat in 2016 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.500 de respondenti adulti, vor fi schitate raspunsuri la intrebari precum: Ce anume regreta romanii in raport cu trecutul apropiat? Regreta cei mai multi absenta unor drepturi si libertati fundamentale sau – mai degraba – elemente ce tin de sfera unor drepturi sociale? Pe ce dimensiuni (economice, politice si sociale) lucrurile s-au imbunatatit ori s-au inrautatit in raport cu 1989? Care sunt bazele socio-demografice ale perceptiilor asupra comunismului?
Cine sunt cei doi speakeri
Catalin Augustin Stoica (n. 1969) este Doctor in Sociologie al Universitatii Stanford. Licenta in Sociologie la Universitatea Bucuresti, titlul de Master in „Societate si Politica” (Sociologie) la Central European University si titlul de Master in Sociologie la Universitatea Stanford. intre 2007 si 2015 a fost Director General al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). in prezent este conferentiar universitar in cadrul Departamentului de Sociologie al Facultatii de stiinte Politice, scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Are o vasta experienta de cercetare in proiecte nationale si internationale realizate pentru institutii precum Banca Mondiala, Consiliul National pentru Cercetare stiintifica in invatamantul Superior (CNCSIS), Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, Fundatia Friedrich Ebert–Romania, The International Republican Institute (IRI), The National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Lucrarile sale au aparut in reviste si volume publicate in Romania, SUA, Polonia, Germania.
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducator. A facut studii de Engleza, Franceza (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iasi) si Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din Bucuresti; Central European University, Budapesta – unde a fost si pro-rector academic, sef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a facut cercetari, intre altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte si retele de cercetare, colectii de carte; a fost in conducerea unor institutii, organisme profesionale (intre altele, membru in biroul Comitetului International de stiinte Istorice), publicatii, fundatii; a (co)organizat conferinte, seminarii, scoli de vara. A tinut conferinte si comunicari in peste treizeci de tari. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), sase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai sora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran si Luca Pitu), sapte coordonate (unele in colaborare), sase traduse din franceza si engleza (in colaborare cu Mona Antohi), precum si texte de mai mica intindere.
Despre Idei in Agora
Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Orbis Tertius / A Treia Lume -- care asigura continutul. intalnirile au formate diferite (conferinte, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunand un dialog intre curente, miscari, personalitati, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate in consens, rezonanta, tensiune ori conflict. Intelectualii publici si universitarii, politicienii si oamenii de afaceri, studentii, intregul public educat incearca astfel sa inteleaga impreuna lumea in care traiesc. in singurul mod posibil: prin dezbaterea critica a ideilor.
* Intrarea este 10 lei. in pret este inclusa vizitarea expozitiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, in termen de 30 zile.
* Discutiile sunt accesibile si prin live streaming, fiind apoi arhivate si folosite ca punct de plecare pentru publicatii virtuale si tiparite: https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
* Alte detalii despre acest eveniment, aici: http://muzeulbucurestiului.ro/evenimente.html
URMEAZA:
27.03.2018, ora 18:00. Filozofi in agora: pana la moarte, dincolo de esec. Costica Bradatan in dialog cu Sorin Antohi
10.04.2018, 18:00. in cautarea teoriei ultime. Noi evolutii in fizica si cosmologie. Emilian Dudas in dialog cu Sorin Antohi.