Pentru al treilea an consecutiv ICR New York continua colaborarea cu Festivalul International de Film Transilvania 2012, editia a XI-a, care se va desfasura in perioada 1 – 10 iunie. Pastrandu-si calitatea de mediator intre profesionistii filmului din SUA si Romania, ICRNY sprijina si in acest an prezenta la Cluj a unei delegatii nord-americane de profesionisti, incluzand si artisti invitati in festival. In 7 iunie ICR New York organizeaza dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to Tell, moderata de Corina Suteu si Mihai Chirilov. ICR New York contribuie, de asemenea pentru al treilea an consecutiv, la producerea publicatiei speciale in limba engleza aperiTIFF, realizata sub ingrijirea lui Mihai Chirilov. Acest numar include si un dosar dedicat retrospectivei integrale Lucian Pintilie organizata de ICRNY impreuna cu Museum of Modern Art din New York in luna martie a acestui an.
Institutul Cultural Roman continua sa fie si in 2012 partener principal al festivalului. ICR va decerna doua premii din palmaresul TIFF: Marele Premiu Trofeul Transilvania si Premiul Zilelor Filmului Romanesc Pentru Sectiunea Lung Metraj. De asemenea, ICR va sustine delegatia internationala de invitati la TIFF provenita din alte tari decat SUA.
O alta importanta linie de colaborare intre ICR si TIFF este publicarea revistei anuale in limba engleza aperiTIFF, editata de Mihai Chirilov. Revista este o initiativa a directorului ICR New York, Corina Suteu, preluata ulterior de ICR. aperiTIFF a ajuns anul acesta la cea de-a treia editie si va fi lansata in data de 7 iunie in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Numarul din 2012 include cronici, portrete, interviuri, un dosar dedicat retrospectivei integrale Pintilie de la MoMA, un material semnat Scott Foundas si Richard Pena despre bursa Alex Leo Serban acordata in timpul Festivalului Filmului Romanesc de la New York si un DVD special detaliind experimentele din cadrul atelierului condus de Cristi Puiu la Toulouse in 2011.
Colaborarea dintre Institutul Cultural Roman din New York si TIFF a inceput in 2006, o data cu lansarea Festivalului Filmului Romanesc de la New York. Aceasta initiativa precum si dezvoltarea de catre filiera new-yorkeza a ICR a unor relatii proactive cu marile festivaluri si organizatii de film din America au contribuit semnificativ la marirea vizibilitatii cinematografiei romanesti peste ocean. In 2010, pentru prima oara, ICR New York a initiat participarea unei delegatii de profesionisti americani din lumea filmului la editia a IX-a a TIFF, oferindu-le acestora ocazia de a asista la Zilele Filmului Romanesc, de a intalni regizori, producatori si distribuitori romani si de a participa la o masa rotunda sub titlul Cinematografia romaneasca in America - A Love Story, urmata de discutii cu publicul prezent la festival. In 2011, o noua delegatie americana a participat la editia aniversara de 10 ani a festivalului, participand la proiectiile din cadrul Zilelor Filmului Romanesc, la intalnirile cu cineastii romani si la dezbaterea 10 ani: Noul Val al filmului romanesc – in America si in lume, editia a doua, moderata de Corina Suteu, director ICR New York.
Rezultatele parteneriatului dintre ICR New York si TIFF nu au intarziat sa apara. Astfel, 3 filme romanesti au fost selectate la New York Film Festival in 2010, Festivalul de Film Romanesc de la New York s-a bucurat de o crestere a vizibilitatii in mass-media americana, din 2011 mutandu-se la prestigiosul Lincoln Center. In anul 2012, ca urmare a prezentei lui Laurence Kardish in delegatia de profesionisti americani prezenta la editia jubiliara TIFF 2011, ICRNY a organizat in parteneriat cu Museum of Modern Art din New York (MoMA) Retrospectiva integrala Lucian Pintilie, care a adunat peste 4000 de spectatori platitori si a generat o a doua retrospectiva la Chicago in luna mai, bucurandu-se de o ampla reflectare in mass media de specialitate.
Delegatia nord-americana din acest an ii cuprinde pe: Mike Maggiore (programator al Film Forum), Brian Ackerman (director de programe, Jacob Burns Film Center), Richard Abramowitz (distribuitor de film, Abramorama), Julia Solomonoff (regizor, producator si profesor la Departamentul de Film al Columbia University), Jonathan Howell (vicepresedinte, New Yorker Films) si Guilhem Caillard (director de comunicare, critic de film si redactor al revistei Panorama-cinema din Montreal; de asemenea, membru al juriului Zilelor Filmului Romanesc). Din SUA este invitata speciala a festivalului Christine Vachon, unul dintre cei mai importanti producatori de film independent din America, care va sustine un master class la Cluj.
Zilele Filmului Romanesc editia 2012 ofera o excelenta platforma de expunere internationala pentru cele mai bune filme romanesti realizate in ultimul an. Timp de patru zile in acest an, cinefilii pot urmari productii autohtone, unele dintre acestea fiind difuzate in premiera absoluta in Romania, sau chiar in premiera mondiala. Selectia din acest an cuprinde 11 lungmetraje si 16 scurtmetraje.
Profesionistii americani, alaturi de ceilalti invitati ai festivalului, sustinuti de ICR vor participa la proiectiile din cadrul Zilelor Filmului Romanesc, iar in data de 7 iunie vor lua parte la dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to tell avand ca subiect principal Festivalul Filmului Romanesc de la New York (initiat de ICRNY si organizat in parteneriat cu Film Society of Lincoln Center si in colaborare cu TIFF), care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie. Discutia moderata de Corina Suteu (Directorul ICRNY si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York) si Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York) va prezenta istoria festivalului, pozitia sa in peisajul cultural american si rolul sau in a mentine interesul fata de cinematografia romaneasca a publicului si distribuitorilor americani. La eveniment vor participa cineasti romani care au fost prezenti la editiile precedente ale festivalului din metropola americana si invitatii din Statele Unite.
ICRNY sprijina deplasarea la TIFF a unor realizatori nord-americani prezenti in selectia oficiala a festivalului: Julia Loktev (regizorul filmului The Loneliest Planet, selectat in competitia oficiala), Julia Meltzer (regizorul filmului The lights in her eyes, selectat in competitia FIPRESCI), Guy Edoin (regizorul filmului Wetlands, selectat in competitia oficiala) si Felize Frappier (producatorul filmului Wetlands).
In premiera
In luna iunie, ICRNY organizeaza pentru prima data deplasarea unei delegatii de programatori muzicali americani la Bucuresti, in timpul Festivalului International de Jazz de la Green Hours. In cea de-a doua parte a lunii, Institutul Cultural Roman organizeaza, prin Centrul National al Cartii, in colaborare cu ICR New York, o vizita de explorare in Romania a unor importanti editori de carte americani.
Iunie 2012