NEW YORK, 1 iunie 2009
Corina Şuteu, directorul ICR New York, semnează un articol în volumul colectiv „Intercultural Dialogue(s) in Europe. Intersecting Outlooks on the European Year of Intercultural Dialogue” publicat în luna mai de Culture Europe International (Paris), în ediţie dublă, în limbile franceză şi engleză. Editată ca urmare a sărbătoririi Anului European al Dialogului Intercultural în 2008 şi abordînd problematica interculturalităţii în diversele ţări UE, cartea reuneşte o serie de studii realizate de cercetători şi experţi în domeniul politicilor culturale, precum şi interviuri cu artişti sau prezentări ale unor proiecte iniţiate în acest cadru în 2008.
Articolul Corinei Şuteu - „Anul dialogului intercultural, o provocare pentru practicile democratice din România” - reprezintă o analiză comparativă a evoluţiei acestei tematici în ultimii 20 de ani, din perspectiva dinamicii raporturilor între identitatea culturală naţională, identitatea europeană şi chestiunea reprezentativităţii acestora în contextul globalizării.
Culture Europe International este o revistă de politici şi practici culturale afiliată Institutului de Studii Europene din cadrul Universităţii Paris VIII, publicată sub coordonarea cercetătoarei Anne-Marie Autissier, care este şi editoarea prezentului volum.
Mai multe detalii despre publicaţie sînt disponibile la
culture-eurpe-international.org (secţiunea New articles). Cartea poate fi comandată la contact@culture-europe-international.org.
Oana Radu, directorul adjunct al ICR New York, a fost invitată să participe în 28 mai la sesiunea de deschidere a conferinţei „History Forum 1989/ 2009: Europe between division and new beginnings”, desfăşurată la Berlin (28-31 mai). Propunînd titlul „What was '89 - To whom does '89 belong?”, dezbaterea a fost moderată de Timothy Garton Ash, Profesor de Studii Europene la Universitatea Oxford şi binecunoscut autor al mai multor cărţi despre transformările politice din Europa ultimilor 30 de ani.
Oana Radu a contribuit cu o perspectivă asupra contextului cultural actual din România şi a felului în care producţia artistică contemporană integrează din ce în ce mai mult în ultimii ani o reflectare a trecutului recent, ca şi asupra posibilelor motivaţii ale acestor demersuri artistice (cu referire în mod special la recentele filme româneşti).
La dialog au participat Joachim Gauck, fost Comisar federal pentru Studierea Arhivelor Serviciilor Secrete ale Republicii Democrate Germane şi PreşedinteleAsociaţiei „Against Oblivion - For Democracy”;Prof. Dr. Jiří Grusa, scriitor/ diplomat, director al Academiei Diplomatice din Viena şi Jana Simon, scriitor german. La finalul întîlnirii, Oana Radu a acordat un interviu pentru emisiunea Kulturzeit a postului german de televiziune 3sat, difuzat în ediţia de vineri a acesteia.
Forumul a fost organizat de Agenţia Federală Germană pentru Educaţie Civică, Fundaţia Culturală Federală Germană, Fundaţia pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste din Germania de Est şi alte instituţii partenere din Germania. Mai multe detalii despre eveniment sînt disponibile la geschichtsforum09.de/en/programm/eroeffnung.html
Institutul Cultural Român din New York