Fosta capitala a celui mai mare si opulent stat princiar al Indiei, Hyderabad, are o poveste cu mult mai fascinanta decat multe orase importante de pe mapamond. Orasul a fost special conceput ca sa evoce viziunea conducatorilor asupra ceea ce insemna pentru ei raiului pe pamant. Capitala Nizamilor a devenit reprezentativa pentru multele sale lacuri, parcuri, spatii verzi, si mai ales, pentru constructiile spectaculoase dintre care unele se pastreaza pana astazi.
Cand India si-a castigat independenta conducatorii statului Hyderabad au dorit ca acesta sa ramana independent. Astfel, orasul a devenit o enclava inconjurata de Uniunea Indiana. Abia cand teritoriul Indiei a fost reorganizat pe baze lingvistice, in 1956, Hyderabad a devenit capitala statului Andhra Pradesh.
Astazi, Hyderabad imbina intr-un mod socant si provocator tehnologia cu traditia, farmecul vechii lumi, conduse de dinastii de sultani, cu noile atractii ale modernitatii. Una din Indii se uita cu sfiala in jos, cealalta priveste catre cer si munceste cu creierul, creeaza bunuri intangibile, cod, software, inteligenta. Lucrul acesta il vedem reflectandu-se implicit in modul de organizare al orasului.
Pe de-o parte exista un centru istoric, intesat cu cladiri si lucruri interesante, martore ale unor vremuri de mult apuse, iar pe de alta, exista o zona moderna in adevaratul sens al cuvantului. Este destul de greu sa ratati “orasul vechi”, deoarece acesta masoara circa 300 km patrati! Prin urmare, indiferent de perioada pe o veti petrece in Hyderabad, ea nu va fi, cu siguranta, indeajuns de mare pentru a vizita toate cladirile istorice.
Odata ce ati patruns in incinta Palatului Chowmahalla veti avea convingerea ca niciodata nu ati vazut ceva asemanator de frumos. Palatul a fost construit in secolul XVIII si se numara printre obiectivele culturale protejate de UNESCO.
Din punct de vedere arhitectural, cea mai spectaculoasa cladire din oras este Palatul Falaknuma, care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Totusi, reperul principal in Hyderabad il constituie Charminar, un monument similar arcurilor de triumf prezente in lumea intreaga, dar mai vechi si cu o simbolistica speciala. Charminar a fost construit in 1591 pentru a comemora sfarsitul epidemiei de ciuma si se compune din patru coloane cu patru minarete si un altar hindus.
In oras exista 9 bazaruri pe care le puteti vizita pentru a vedea si cumpara diferite produse de artizanat. Vanzatorii din bazaruri accepta, de obicei, si dolari sau alte monede europene, dar, desigur, cel mai sigur este sa aveti in buzunar rupii.
Cu circa 35.000 de piese, muzeul Salar Jung se spune ca detine cea mai mare colectie de antichitati din lume. Aceasta a fost realizata de Mir Yusaf Ali Khan, Salar Jung III.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.