Plec in calatorie. Sa aleg un hotel sau un hostel?
Ne place sa calatorim, dar de cele mai multe ori bugetul limitat ne impiedica sa alegem destinatii indepartate ori sa iesim din tara de mai multe ori pe an. In ultimii ani, am descoperit, alaturi de alti europeni, avantajele companiilor aeriene low-cost ceea ce a inlesnit enorm organizarea financiara a calatoriilor. In privinta mancarii, fie improvizam la fata locului pentru a nu cheltui sume mari la restaurant, fie ne informam pe Internet de la alti turisti. Si aceasta e o solutie eficienta pe care eu o folosesc constant. Acum ajungem la titlul acestui articol. Cum rezolvam cu costuri mici problema cazarii? Una dintre solutii, in special pentru tineri, este alegerea unui hostel in detrimentul hotelului.
Avantajele hostelului
Principalul avantaj al alegerii unui hostel tine de pret. De cele mai multe ori, aveti si un mic dejun minimal, ideal pentru a va incarca bateriile la primele ore ale diminetii. De asemenea, adesea acestea sunt amplasate aproape de centrul localitatilor pentru ca nu este neaparat nevoie de spatii mari pentru a deschide un hostel. Am dormit la Budapesta intr-o mansarda hostel, intr-o cladire centrala, la Ljubljana in celulele unei foste puscarii, aproape de centru, ori intr-o cladire mare, la Barcelona, fix pe Passeig de Gracia, artera centrala a metropolei.
Un alt avantaj tine de socializare. Este mult mai simplu sa legi prietenii, fie cu colegii de camera, fie cu altii din hostel, cand stai dimineata la micul dejun la o masa share-uita ori seara la un pahar de vin in barul unitatii.
Dezavantajele hostelului
Principalul tine chiar de specificul sau: camera este la comun, experienta ce aminteste de taberele copilariei. Eu am ales intotdeuna varianta camerei cu 4 paturi – 3 colegi de camera mi se pare o cifra acceptabila, si, obligatoriu, am dormit in camere dotate cu baie proprie. Hostelurile au diverse variante de camere. Exista si camere single, cu doua paturi, dar aici preturile se apropie de acelea ale unui hotel de doua stele. Apoi, numarul de paturi poate creste pana la 12 sau chiar 20 – am gasit asa ceva in Venetia. De cele mai multe ori baile sunt la comun, pe hol, desigur, departajate pe sexe. Totusi, camerele single si, uneori, acelea cu 4 paturi, au baie proprie cu toate facilitatile.
Cum gasesc un hostel de calitate?
Daca sunteti deja obisnuit cu alegerea unui hotel de pe Internet, aplicati fix aceleasi metode pentru hostel. Intrati pe un site precum bancotel.com, faceti o lista cu hostelurile care corespund unor criterii de pret si localizare in localitatea unde urmeaza sa mergeti, iar inainte de a da click pe rezervarea on-line intrati pe un site tip lonelyplanet.com pentru a citi recenzii la acele hosteluri. In functie de opinia calatorilor care deja au dormit in hostelurile pe care le-ati selectat, veti lua decizia alegerii unuia.
O.D.