Galeriile 'Cornel Florea' au gazduit un dublu eveniment: vernisajul expozitiei Horia Bernea si lansarea unui album dedicat pictorului. Expozitia este, in acelasi timp, evenimentul care inaugureaza un spatiu expozitional centrat pe un concept cu priza la vizitatori: Art Cafe-ul.
Tablouri de colectie
Ineditul manifestarii consta in faptul ca este prima expozitie organizata dupa moartea pictorului. Curatorul Mihai Oroveanu a reusit sa reuneasca tablouri din colectii particulare, inclusiv din colectia Marga Bernea. Unele dintre lucrarile expuse apartin lui Damian Florea, presedintele Fundatiei 'Jean Louis Calderon', in cadrul careia functioneaza galeria. Acesta povesteste ca pregatirile pentru acest proiect au durat sase luni. 'E un eveniment pentru care s-ar bate orice galerie', declara satisfacut Damian Florea. Mihai Oroveanu a selectat lucrari din diferite perioade de creatie ale pictorului: autoportrete, tablouri grupate sub tematica Praporului, inclusiv 'Prapor de Sinpetru', inconfundabilele dealuri si coloane, seria de 'pavimente' in acuarele si creion si printre uleiuri pe pinza, discreta, 'Fereastra Mariei Ticoi' .
Art Cafe-ul vinde si carti, si arta
Galeria 'Cornel Florea' functioneaza in cadrul Fundatiei 'Jean Louis Calderon' si propune un altfel de concept de expunere. E situata in piata Alba Iulia si gazduieste o cafenea si o librarie. Un altfel de Carturesti? Damian Florea, presedintele Fundatiei 'Jean Louis Calderon', explica de ce galeria pe care o patroneaza nu este o variatie pe tema care a consacrat spatiul de la Carturesti.
Desi conceptul este tot cel de Art Cafe, la Galeria 'Cornel Florea' accentul cade pe ideea de expozitie de arta si nu pe vinzarea de carte. Se vinde si carte, dar asta nu transforma locul intr-o librarie obisnuita. Exista un parteneriat intre Fundatia 'Jean Louis Calderon' si Libraria Noi, care aduce si vinde in spatiul galeriei exclusiv albume de arta. Vizitatorul expozitiilor care vor fi organizate aici poate sa se transforme in cumparator de carte de arta sau pur si simplu sa se relaxeze la cafeneaua din incinta, rasfoind albume, explica Damian Florea. Expozitia Horia Bernea este primul eveniment organizat la Galeria 'Cornel Florea', insa organizatorii isi propun sa aduca in fiecare luna expozitii permanente.
Horia Bernea, intr-o galerie care i-ar fi placut
Spatiul a fost gindit de o echipa de arhitecti tineri, insa ideea de galerie de arta e legata direct de Horia Bernea. Damian Florea povesteste ca, in 2000, locul din piata Alba Iulia unde functioneaza acum galeria nu avea nici o fata. Horia Bernea a vazut spatiul impreuna cu Mihai Oroveanu si a fost convins ca are tot ce-i trebuie pentru a fi transformat intr-o galerie de arta. Ideea s-a copt in timp, iar constructia a fost definitivata abia anul acesta. Nu este un spatiu de nisa, anexabil unui anume tip de proiect artistic, explica presedintele fundatiei. E un spatiu gata sa gazduiasca orice tip de propunere curatoriala. Unul dintre proiectele viitoare este o expozitie care sa reuneasca lucrari ale pictorilor interbelici, o data cu lansarea unui album centrat pe aceeasi tema. Albumul e in pregatire la Editura Noi Media Print, iar organizatorii spera sa poata vernisa expozitia la inceputul verii.
O expozitie Bernea la MTR?
Prezent la lansarea albumului, Vintila Mihailescu a marturisit ca l-a pus pe ginduri ideea organizarii unei expozitii Horia Bernea la Muzeul Taranului Roman. 'Muzeul e una dintre operele lui Bernea, poate cea mai cunoscuta publicului roman', spune Mihailescu, 'dar Horia Bernea exista inainte si dincolo de acest muzeu'. Se poate vorbi de o viitoare expozitie Horia Bernea la MTR, crede Mihailescu, dar aceasta va trebui sa fie o altfel de expozitie: 'Ma intreb daca merge o expozitie Bernea la muzeu. Poate un altfel de expozitie. Ar fi un fel de opera in opera care nu poate sa fie oricum'. Antropologul crede ca abia acum incepe sa se aseze mostenirea lui Horia Bernea, asa ca intrebarea despre o expozitie a pictorului la MTR n-avea cum sa fie pusa mai devreme. Raspunsul insa, crede directorul muzeului, va putea fi dat abia peste doi ani.
Horia Bernea, 'citit' de Plesu si Ionesco
Albumul lansat o data cu inaugurarea expozitiei si a galeriei a fost prezentat de Tudor Octavian ca un virf de aisberg al prezentei lui Horia Bernea in spatiul artistic autohton. Albumul a aparut in conditii excelente la Editura Noi Media Print si este coordonat de Mihai Oroveanu. Se deschide cu un text al lui Andrei Plesu si se incheie cu o fisa de repere biografice intocmita de coordonator. Include texte scrise de istorici de arta, dar si de scriitori care l-au cunoscut pe pictor si care i-au fost apropiati. Sint fragmente scrise de Anca Arghir, Anca Oroveanu, Calin Dan sau Dan Haulica, dar si de Nicolae Steinhardt sau Eugen Ionescu. Apar insa si fragmente inedite scrise de pictorul insusi, insemnari, impresii, incercari de a-si defini formula artistica, limbajul si conceptele care revin obsedant in temele pe care Bernea si le-a apropriat. In album sint incluse fotografii ale pictorului, multe facute de apropiati care l-au surprins in atelierul din strada Selari, odihnindu-se printre pinze sau manevrindu-le concentrat. Apar reproduceri dupa studii, schite preliminare, file din caietele de exercitii in penita. Albumul are 191 de pagini, a aparut cu sprijinul ING Bank Romania si costa 650.000 de lei vechi.
Alina Purcaru