Cu ocazia celei de a 41-a editii a Sesiunii Nationale de Rapoarte Arheologice, la intrarea in Muzeul sitului arheologic Histria (comuna Istria, jud. Constanta), va fi asezata placa ce va marca includerea acestui monument pe Lista Patrimoniului European. |
Dupa ce au fost asezate placi asemanatoare, la 21 martie 2007, pe zidul Ateneului Roman, la 18 aprilie, la intrarea pe aleea care deschide ansamblul brancusian Calea Eroilor din Targu Jiu si, la 9 mai, la Palatul Cantacuzino, care gazduieste Muzeul national "George Enescu" din Bucuresti, la data de 28 mai va fi amplasat cel de al patrulea astfel de insemn distinctiv.
Intemeiata pe la mijlocul secolului al VII-lea i. Hr. (anul 657 i. Hr., dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet, Histria a avut o dezvoltare neintrerupta, timp de 1300 de ani, pana in epoca romano-bizantina. Cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave, in cursul secolului al VII-lea, si, treptat, a fost parasita de locuitorii sai.
Histria (Istria in limba greaca - denumire luata de la fluviul Istros = Dunarea), cea mai veche asezare urbana din tara, a fost scoasa la lumina incepand din 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Parvan. Histria reprezinta unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Romaniei si din zona litoralului Marii Negre.
Evenimentul din ziua de 28 mai marcheaza finalul primei serii de monumente din Romania inscrise pe Lista Patrimoniului European.
Sursa : HotNews.ro
Mai 2007