| La patru secole si jumatate de la moartea intemeietorului ei, Ignatiu de Loyola, Compania lui Isus detine inca un loc fundamental in Biserica si in anturajul papei, chiar daca el i-a fost adesea contestat: acesta a fost indeosebi cazul cu Opus Dei, in timpul pontificatului lui Ioan-Paul al II-lea. Compania e prezenta pe toate fronturile - avantul crestinismului in Asia, globalizarea, revolutia Internetului, socul biotehnologiilor si interogatiile etice care il insotesc, mediul inconjurator, infruntarea cu islamul etc. - si se straduieste sa inventeze crestinismul de maine.
Urmarindu-i istoria zbuciumata, Herve Yannou alcatuieste portretul viu si contrastant al Companiei si al celor vreo 19 000 de membri ai ei. In spatele mitului puterii oculte a "oamenilor in negru", care este realitatea de astazi? Care sunt ambitiile lor, mijloacele lor, aliatii si inamicii lor? |
In momentul in care Biserica de dupa Ioan-Paul al II-lea suscita destule intrebari, aceasta lucrare face bilantul Companiei lui Isus si al mostenirii ei. In parte, acolo se hotaraste viitorul crestinismului.
Herve Yannou - Iezuitii si Compania, Editura Nemira, Colectia Porta Magica, Bucuresti, 2008