Hermann bancher, din a douajumatate a secolului XVI,in Piata Mare din Sibiu.
Studenti, circiumari, militari sau bancheri, Hermannii Capitalei Culturale au iesit pe strazile Sibiului. Desi au fost planificate zece sculpturi ale intemeietorului burgului Hermannstadt, in diferite ipostaze, doar opt sint gata sa dea ochii cu lumea, dintre care sapte au fost deja amplasate in strada. Hermannii necuvintatori sint creatia Fundatiei Culturale Inforom, din Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Sibiu 2007, si poarta semnatura artistului Petru Alexandru Galai.
Statuile sint fabricate din straturi de nestrapol, cu armatura de fibra de sticla si schelet interior din metal si lemn. Tehnologia presupune modelarea in regim de unicat a pieselor, pentru fiecare fiind necesara realizarea a doua rinduri de negative. Sculpturile sint montate pe un postament de aproximativ 70x70 cm.
Buget de 70.000 euro
Bugetul total al proiectului din cadrul Capitalei Culturale este estimat la 70.000 de euro. Finantatorul principal este Ministerul Culturii si Cultelor, care a directionat 44.550 de euro pentru statuile Sibiului, in timp ce aportul Fundatiei Inforom, promotorul proiectului, va consta din surse proprii si sponsorizari. Organizatorii spera ca miniaturile fondatorului Sibiului sa puna bazele unei traditii si sa ajunga la rangul de mascota a orasului, asemenea ursului pictat din Berlin.
Hermann primarul.Hermann menestrelul.Hermann cavaler teuton.Hermann macelarul.Hermann berarul.Hermann studentul.
Legenda lui Hermann, intemeietorul Sibiului
Nu exista sibian care sa nu cunoasca legenda intemeierii Sibiului de catre starostele sas Hermann, la mijlocul secolului al XII-lea. Povestea spune ca Sibiul, Hermannstadt, a luat nastere pe un petic de pamint 'cit o piele de bou', facut cadou de regele Germaniei colonistilor sasi de pe Rin-Mosela, plecati in pribegie inspre Est. Hermann ar fi fost atit de inspirat, incit a taiat pielea de bou in fisii foarte subtiri, pe care le-a legat si cu care a inconjurat paminturile din dreapta riului Cibin, locul unde avea sa apara cetatea Sibiului. Pornind de la aceasta legenda, asezarea saseasca poarta si astazi numele de 'Orasul lui Hermann', denumire sub care Sibiul este cunoscut mai ales in rindul vorbitorilor de limba germana.
Oana Timar