Henryk Sienkiewicz, romancier si nuvelist polonez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1905, s-a nascut pe 5 mai 1846 la Wola Okrzejska, Polonia. Sienkiewicz isi face studiile la Varsovia, dar fara a le finaliza. Studiaza dreptul, medicina si, in cele din urma, filologia.
Inca din vremea studentiei colaboreaza cu articole la diferite publicatii. Inspirat de romanele lui Sir Walter Scott si Alexandre Dumas, Sienkiewicz scrie prima sa poveste istorica, Ofiara (Sacrificiul). Lucreaza in 1870 ca jurnalist independent, scriind nuvele si romane. Primul sau roman, "Ma Marne", a fost publicat in 1872.
In 1876 calatoreste in America si in California, publicand impresiile sale in ziarul polonez Gazeta Polska. Calatoriile sale au fost sursa de inspiratie pentru scrierea a mai multor povestiri scurte, printre care "Latarnik" (1882).
La sfarsitul anului 1879, Sienkiewicz se intoarce in Varsovia si devine coeditor al ziarului conservator "Slowo", in paginile caruia publica primele sale romane. Inspirat de Walter Scott si de romanele istorice franceze, Sienkiewicz incepe in 1882 sa lucreze la propria sa trilogie de romane istorice. "Ogniem i mieczem" (Prin foc si sabie) a fost publicat in 1884, urmat de "Potop" (1886, Potopul) si Pan Michael (1888).
Opera scriitorului Henryk Sienkiewicz a fost tradusa in mai mult de 40 de limbi, devenind astfel, unul din autorii cei mai cititi ai secolului XX. Alte romane scrise de autor: Bez dogmatu (Fara ideal,1891), Rodzina Połanieckich (Familia Połaniecki, 1895) si Krzyzacy (Cavalerii teutoni, 1900).
Henryk Sienkiewicz este distins in anul 1905 cu Premiul Nobel pentru Literatura "pentru meritele sale exceptionale ca scriitor epic". Moare pe 15 noiembrie 1916 la Vevey, Elvetia.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro