Remarcabila cariera a lui Henri Matisse, unul dintre cei mai influenti artisti plastici ai secolului trecut, alaturi de Pablo Picasso, a cuprins aproape sase decenii si jumatate. Vasta opera in care a prins viata inspiratia sa de geniu, s-a concretizat deopotriva in picturi, schite, ilustratii de carte, cat si in sculpturi, gravuri, litografii sau decupaje de hartie.
Anul 1904 a reprezentat un punct de cotitura in creatia lui Matisse. La Saint-Tropez, Paul Signac il va initia pe acesta in stilistica divizionismului pe care o foloseste in lucrarea “Lux, calm si voluptate”. Mostenitor al impresionismului si neoimpresionismului, Matisse da impulsul miscarii fauviste, fiind in acelasi timp un pictor universal, aratand un interes deosebit pentru cultivarea artei africane.
Matisse era prea inventiv pentru a repeta ce-au facut altii, insa nu-i place noua avangarda si nu-l intereseaza suprarealistii care dau tonul in pictura incepand cu anii douazeci. Adevaratele experiente artistice vor fi legate si de Ecole des Beaux-Arts, unde urmeaza cursurile pictorului symbolist Gustave Moreau.
In aceasta perioada leaga numeroase prietenii, printre care si aceea cu pictorul roman Theodor Pallady. In perioada nazista, Matisse este considerat de autoritati un pictor degenerat si este nevoit sa plece in zona libera din sudul Frantei, la Nisa.
Universul artistic inedit se desavarseste la Nisa, unde artistul isi petrece o mare parte din timp si unde se va dedica trup si suflet lucrului. Al doilea razboi mondial il marcheaza. Nu mai lucreaza pe suprafete mari si experienta acumulata o foloseste in lucrari cu format de sevalet, precum “Bluza romaneasca”, in acorduri alb-rosu, inspirata de prietenia cu Theodor Pallady. Inaugurarea muzeului Matisse din Le Ceteau-Cambresis, orasul sau natal, s-a petrecut in anul 1952 iar institutia se bucura astazi de o larga apreciere.
26 iulie 2013
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro