Seria de autor Hemingway - probabil cel mai cunoscut scriitor american, laureat si cu Pulitzer ('53), si cu Nobel ('54) - a debutat cu microromanul "Batranul si marea" retradus de scriitorul Radu Pavel Gheo. Cel de-al XI-lea proiect din cadrul Colectiei "Biblioteca Polirom" va continua cu "Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri", in traducerea scriitorului Ionut Chiva. Ambele volume vor fi lansate printr-un eveniment la Targul de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie).
"Batranul si marea" i-a adus lui Hemingway premiul Pulitzer si a contribuit la acordarea Nobel-ului in anul imediat urmator. Succesul se datoreaza atat stilului direct si concis, cat si subiectului - trei zile din viata unui pescar cubanez care, timp de aproape trei luni, nu prinde nici un peste. Romanul a beneficat de o ecranizare la fel de celebra cu Spencer Tracey in rolul pescarului Santiago.
Urmatoarea serie de autor va fi dedicata scriitorului de origine sarba Danilo Kis.
"Finala" Man 2006 se rejoaca
La mai putin de un an de la lupta pentru Man Booker Prize 2006, Polirom a editat cartile favorite pentru castigarea celei mai inalte distinctii literare britanice de anul trecut: "Mostenitoarea taramului pierdut" de Kiran Desai - castigatoarea (inspirat din experienta personala a autoarei, descendenta a unei familii de emigranti cu radacini multietnice si educatie anglo-indiana, romanul este o descriere exacta a mozaicului unei lumi in care modernitatea si traditia incearca sa convietuiasca pasnic in noua epoca a globalizarii) - si "Veghea" de Sarah Waters - marea invinsa, desi preferata cititorilor, a agentilor literari si a jurnalistilor (povestea a patru londonezi, trei femei si un tanar, cu un trecut comun). Celor doua le vor urma "Hullabaloo in the Guava Orchard" (decembrie) de Desai, iar "Fingersmith" de Waters, in 2008.
Si literatura romana intra "in carti"
Polirom si Cartea Romaneasca vor continua sa sprijine si sa promoveze si in 2008 literatura tinerei generatii de autori romani.
Colectiilor "Ego. Proza" (coordonata de Lucian Dan Teodorovici) si "Fiction Ltd" sau celei de tineri poeti de la Cartea Romaneasca, li se vor alatura alte serii si colectii specializate, a caror editare si promovare vor fi coordonate de criticul Daniel Cristea-Enache, devenit consilier in domeniul literatura contemporana. (L.D.)