"Cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana din Sibiu, din perioada 4-9 septembrie 2007, a constituit pentru mine ocazia de a calatori pentru prima data in Romania. Conferinta Ecumenica din Sibiu a aratat foarte clar cat este de important ca Bisericile din intreaga Europa, impreuna cu multiplele lor grupari cultural-confesionale, sa depaseasca diferentele existente intre ele si sa invete sa vorbeasca cu o singura voce. Bineinteles ca unitatea nu inseamna omogenitate. Unitatea este o unitate in diversitatea, o "impacata diversitate".
Diferitele confesiuni si traditii pot constitui impreuna un adevarat mijloc de imbogatire reciproca. Adunarea Ecumenica a revelat faptul ca legatura crestinilor este mai puternica decat deosebirile dintre ei. In baza legaturii mostenirii crestine comune, Bisericile pot si trebuie sa-si fac auzite vocile pentru propasirea binelui oamenilor in Europa. Intaietate are preocuparea neostenita pentru pacea lumii, protectia creatiei si dreptatea sociala pentru toti. Biserica Ortodoxa Romana este, alaturi de alte 13 Biserici si confesiuni, membra in Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria si are infiintate parohii in Viena, Linz, Graz si Salzburg. In Linz, Parohia Ortodoxa Romana isi are sediul in Biserica Seminarului de Teologie Catolica. Datorita colaborarii preotului otodox Sorin Bugner la lucrarile ce au loc in Consiliul Ecumenic local, comunitatea romanilor ortodocsi este mereu in contact cu celelalte Biserici. Foarte bine primita a fost participarea corului de teologie ortodoxa al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, prezent doi ani la rand la evenimentul ,,Noaptea lunga a Bisericilor din orasul Linz''. Conlucrarea la nivel ecumenic alaturi de Comunitatea Ortodoxa Romana isi arata deja roadele in peisajul ecumenic austriac. Imi doresc ca aceasta conlucrare in unitate sa aduca roade cat mai bogate".
Nicolae BALINT
José Manuel Barroso, der Präsident der Europäischen Kommission, bei der Versammlung folgendermaßen beschrieb: "Sibiu, das alte deutsche und protestantische Hermannstadt, das heute mehrheitlich orthodox ist, ist ein gutes Beispiel für die Integration einer Vielfalt von ethnischen Gruppen, Kulturen und Konfessionen, die in dieser europäischen Kulturhauptstadt zusammenleben. Durch seine geographische Lage und seine lange Geschichte der Begegnungen zwischen verschiedenen Völkern und Kulturen kann Rumänien einen nützlichen Beitrag zur Schlichtung der schmerzlichen Konflikte leisten, die den Balkan mehrere Male zerrissen haben."