Heinrich si Thomas Mann
Romancierul german Heinrich Mann s-a nascut la Lubeck pe 27 martie 1871. Este fratele mai mare al celebrului scriitor Thomas Mann. Dupa absolvirea liceului in 1889, Mann se muta in Dresda, unde lucreaza pentru un timp ca librar. Urmatoarea resedinta a scriitorului este Berlin, oras in care Heinrich Mann isi incepe studiile la Universitatea Friedrich Wilhelm.
In 1891, dupa moartea tatalui sau a devenit independent din punct de vedere financiar, iar doi ani mai tarziu se stabileste cu familia la Munchen. Fiind atras de literatura inca din timpul liceului, scriitorul debuteaza in anul 1894 cu romanul “In einer Familie”, insa numele Heinrich Mann a devenit celebru abia dupa aparitia volumului “Im Schlaraffenland” in 1900.
Au urmat alte aparitii, printre care se numara trilogia “Die Gottinnen oder die drei Romane der Herzogin von Ossy” (1903), “Professor Unrat oder Das Ende eines Tyrannen” (1905), roman ecranizat in 1930 de Josef von Sternberg sub numele “Ingerul albastru” cu Emil Jannings si Marlene Dietrich, “Zwischen den Rassen” (1907), “Die kleine Stadt” (1909) etc.
Odata cu venirea la putere a lui Hitler in 1933, numele scriitorului a aparut pe lista persoanelor private de cetatenia germana. Exilat, Heinrich Mann a trait la Praga, la Paris, iar din 1940 la Los Angeles. In Statele Unite, cu toate ca era scenarist oficial al Warner Brothers, Heinrich depindea de ajutorul financiar oferit de fratele sau, Thomas Mann.
In 1950 Heinrich a fost invitat sa devina primul presedinte comunist al Academiei de Arte din Germania de Est, insa s-a stins din viata la Santa Monica pe 11 martie 1950, inainte de a-si accepta noua pozitie. Heinrich Mann a lasat o opera vasta, peste 18 romane, 70 de nuvele, lucrari dramatice si eseuri.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro