Un oras istoric si de o frumusete tipic germana, situat pe malurile raului Neckar, Heidelberg este renumit in lumea academica pentru Universitatea de aici (cea mai veche din Germania, fondata in 1386), pentru monumentele istorice in stil renascentist, numeroasele muzee si galerii de arta, cladirile si vilele perfect pastrate. Un alt obiectiv deosebit de popular este Castelul Heidelberg.
Cei care vin in oras ar trebui sa inceapa vizita cu partea veche din Heidelberg, zona pitoreasca, plina de magazine, localuri, cafenele, cladiri istorice, berarii. Sau pot incepe cu vizita la castel sau la Alte Brucke, Podul Vechi. Pasionatii de istorie si arta trebuie sa vada macar cateva dintre nenumaratele muzee, pe toate gusturile.
Obiective :
Castelul Heidelberg : poate cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului si un simbol istoric al Germaniei, castelul in stil majoritar renascentist este vizitat anual de sute de mii de persoane. Distrus partial de mai multe ori, a ramas in ruina de mai bine de doua secole, devenind tot mai popular din secolul XIX.
Biblioteca Universitatii : sediul a fost construit in 1901 - 1905, intr-un stil arhitectural interesant, cu decoratiuni reprezentative pentru Deutschmanierismus, combinate cu elemente de Judendstil. Colectiile bibliotecii sunt impresionante pentru orice specialist sau pasionat de carte, incluzand bogate selectiuni de presa, carte rara, manuscrise, documente.
Podul Vechi : mai cunoscut sub numele de Podul Karl-Theodor, este foarte popular printre vizitatori si poate locul cel mai fotografiat din oras. Din structura originala insa s-a pastrat doar poarta medievala a podului, in trecut parte din fortificatii, podul fiind reconstruit aproape integral dupa al Doilea Razboi Mondial.
Heiliggeistkirche : Biserica Sf Spirit din Heidelberg a fost construita in 1398, in stilul goticului tarziu, dar turnul cladirii avea sa fie terminat abia in secolul XVI. Este un frumos monument si un obiectiv interesant, avand si o bogata colectie de manuscrise medievale, cu siguranta pasionante pentru cercetatori.
Gradina Castelului : este proiectul - cel mai important - faimosului arhitect peisagist Salomon de Caus, care a ales sa construiasca mai multe terase in jurul castelului, deschizand astfel panorama spre orasul vechi si chiar spre Valea Rhinului. Loc de promenada, relaxare si picnicuri, foarte frumos si astazi.
Muzeul de Arta Veche : in 1835 Georg Friederich Creuzer isi dona colectiile arheologice Universitatii din Heidelberg, in principal arta mediteraneana antica, cele mai vechi piese avand peste patru milenii vechime. Dar cele mai populare exponate sunt cele romane si grecesti.
Muzeul Carl Bosch : un muzeu/casa memoriala dedicat lui Carl Bosch, castigator al Premiului Nobel in 1931, profesor, tehnician si chimist. In afara istoriei oficiale si documentelor, curatorii au incercat sa il prezinte si pe omul Carl Bosch, obiectele personale si cele cateva scrisori oferind o imagine cu totul noua.