In cronicile scrise in timpul saptamanilor de moda din marile metropole ale lumii apare mereu termenul “haute couture” utilizat in descrierile tinutelor sau ale colectiilor designerilor celebri. Ce inseamna insa acest termen si de ce este atat de important in domeniul modei este poate intrebarea pe care si-o pun multe persoane.
“High sewing", "high dressmaking" sau "high fashion" sunt doar cateva cuvinte cheie prin traducere in engleza pentru “haute couture”, iar in limba romana am putea traduce prin creatii elegante, exclusiviste, luxuriante, din cele mai sofisticate materiale. “Couture” reprezinta arta de a croi, de a crea haine cusute manual, iar aceste vestimentatii nu pot fi purtate oricum si oriunde.
Printre materialele folosite se regasesc cele mai fine matasuri, fire de casmir, piele fina si blana naturala. Piesele vestimentare din colectiile “haute couture” sunt extrem de scumpe, iar pe multe dintre acestea le putem admira pe covorul rosu.
In anul 1860, Charles Frederick Worth era primul designer care prin croielile lui exceptionale, extravagante si extrem de sofisticate reusea sa ridice croitoria la rang de arta. Astfel, el a impus in moda conceptul de “couture”. Tot el si-a deschis in Paris primul atelier privat de croitorie, iar clientele lui erau cele mai bogate femei ale Parisului si nu numai. Worth mergea pe ideea pieselor vestimentare unicat, incercand astfel sa evite fenomenul de copiere a modelelor si a croielilor, fenomen ce incepuse sa ia o amploare din ce in ce mai mare.
Le Chambre Syndicale de la Couture infiintata de celebrul designer in anul 1868 exista si astazi si are sediul bineinteles, in capitala modei, Paris.
“Haute couture” este protejat in Franta in mod legal si poate fi asociat colectiilor marilor case de moda, care indeplinesc anumite conditii foarte stricte. Casa de moda care isi doreste o astfel de eticheta trebuie sa detina un atelier in Paris, unde sa lucreze cel putin 20 de angajati si sa organizeze doua spectacole de moda pe an.
Tinutele prezentate aici trebuie sa fie atat de zi cat si de seara si sa nu fie intr-un numar mai mic de 35. Hainele din aceste colectii nu sunt date spre vanzare in magazinele obisnuite, chiar daca acestea apartin casei de moda, ci in saloanele private unde clientela este una exclusivista.
Dupa Charles Frederick Worth designeri si case de moda precum Lanvin, Christian Dior, Balenciaga, Yves Saint Laurent, Emanuel Ungaro, Anne Valerie Hash, Chanel, Christian Lacroix, Givenchy, J.P. Gaultier fac parte si astazi din Camera Sindicala a Couturierilor.
Sursa foto: chanel.com
A.V.
editor artline.ro