Haruki Murakami, unul dintre cei mai importanti scriitori japonezi contemporani, s-a nascut pe 12 ianuarie 1949 in Kyoto. Desi nu a castigat niciun premiu literar de prestigiu in Japonia si nu a facut parte din cercurile literare din tara sa natala, Haruki Murakami a castigat un public fidel atat in Japonia, cat si in afara granitelor ei.
Murakami a copilarit la Kobe, unde a facut si studiile liceale. A urmat apoi Facultatea de Litere a Universitatii private Waseda din Tokyo, unde a studiat drama Greciei antince, cultura si limba franceza. In timpul facultatii se casatoreste cu Yuko, si deschide un club de jazz, numit Pete Cat.
In literatura scriitorul a debutat in 1979 cu romanul „Asculta cum cinta vintul”, scriere ce i-a adus Premiul Gunzo. A urmat “Automatul 1973” in 1980 si “In cautarea oii fantastice” in 1982, distins cu Premiul Noma. Murakami cunoaste insa succesul in anul 1987, cand ii apare bestseller-ul "Padurea Norvegiana", ce l-a facut cunoscut nu numai in Japonia ci in intreaga lume. In 1991 paraseste Japonia si locuieste pe continental american timp de patru ani, predand la mai multe universitati de prestigiu.
Opera scriitorului Haruki Murakami este una vasta, cuprinde volumul de interviuri “Underground. Atentatul de la Tokyo si spiritul japonez” (1997), romanele: "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor" (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki), "Dans dans dans" (1988), "Cronica pasarii‑arc" (1994), "Iubita mea, Sputnik" (1999), "Kafka pe malul marii" (2002), "In noapte" (2004), precum si volumele de povestiri sau eseuri 'Elefantul a disparut" (1993), "Dupa cutremur" (2000), "Salcia oarba, fata adormita" (2006) si "Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga" (2007).
De asemenea, a realizat traduceri din opera unor mari scriitori precum Francis Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving, Raymond Carver si J. D. Salinger. In 2007 i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa din partea Universitatii din Liege, Belgia, iar in 2008 din partea Universitatii Princeton, SUA.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro