Povestea arheologului inarmat cu un bici si purtand mereu o palarie si adesea o jacheta de piele a inceput cu primul film al seriei, Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute, in care eroul era prins intr-o pasionanta cursa contra-cronometru in cautarea miticului Chivot al Legamantului, in care se gaseau tablele de piatra cu Cele Zece Porunci, putina mana si toiagul lui Aaron. Cautatorul de comori nu este singur in aceasta aventura, nazistii dorind sa ii ia nepretuitul artefact, convinsi ca in acest fel armatele lor vor deveni invincile. Lansat in 1981, a fost un succes de casa si critica peste asteptari, unul din acele filme de aventuri ce aveau sa devina clasice parca peste noapte, mai ales ca Harrison Ford era deja cunoscut pentru rolul lui Han Solo din Razboiul Stelelor, o alta partitura iconica. Cel de al doilea film al seriei avea sa apara in 1984 si era o aventura ce se desfasura inainte de cautarea Chivotului, aducandu-l pe Indiana Jones intr-un sumbru templu din India, unde va descoperi un cult misterios dedicat zeitei Kali, fiind si de aceasta data parca mereu la un pas de a-si pierde viata, reusind in cele din urma cu ajutorul insotitorilor sai sa triumfe. Mai violent si categoric plin de imagini poate nu tocmai potrivite spectatorilor mai tineri din cauza cruzimii lor, a fost poate primit cu anumite rezerve de critica, insa fanii l-au adorat si asteptau urmatorul film, siguri ca povestea lui Indiana Jones nu s-a terminat.
Ultima parte a trilogiei originale ii va aduce pe marele ecran pe Harrison Ford si Sean Connery ca Indiana Jones si tatal sau, Henry Jones Sr., cautand in 1938 Sfantul Graal, si de aceasta data pe urmele lor gasindu-se cercetatori si ofiteri nazisti, dornici si ei sa puna mana pe artefactul despre care se spune ca ofera viata vesnica. Pentru multi a fost si cel mai bun dintre filme, in buna parte datorita povestii si a prezentei lui Sean Connery, si parea ca povestea s-a terminat definitiv cu aceasta pelicula aparuta in 1989. Pana in 2008, cand fanii de toate varstele au putut vedea un Indiana Jones vizibil imbatranit, care se intorcea in ”Indiana Jones si regatul craniului de cristal”. Chiar daca a fost filmul din serie cu cele mai mari incasari si categoric o surpriza pentru cei care vazusera si revazusera trilogia originala, desi se intorcea si unul dintre cele mai indragite personaje, Marion Ravenwood (interpretata de Karen Allen), a fost o dezamagire pentru critici si mai ales pentru fani. Poate ca Sean Connery a intuit ca urmeaza un esec atunci cand a refuzat sa revina in rolul tatalui celebrului vanator de comori. In 2008 celei de a patra parti i se decerna Zmeura de Aur, nedoritul si amuzantul premiu, la categoria Cel mai prost remake sau continuare a unui film, si aceasta a fost parerea generala.
Ramane de vazut ce titlu va purta cel de al cincilea film cu Indiana Jones - fireste ca au aparut si jocuri video, reviste, carti, postere, un serial, figurine si multe, multe altele - si daca va fi un final pe masura legendei.
Foto: esquireme.com