Harare este capitala statului Zimbabwe si unul dintre cele mai vizitate orase de pe continentul negru. Desi fondat abia in 1890, Harare numara astazi 1,6 milioane de locuitori, detine o multime de cladiri importante, un aeroport international si este animat de o viata culturala vibranta.
De-a lungul timpului numele asezarii s-a schimbat din Fort Salisbury in Salisbury si Harare, in cele din urma, dupa castigarea independentei statului Zimbabwe in 1982. Harare este un centru de comert important pentru produse ca tabacul, bumbacul si fructele citrice.
Din nefericire, instabilitatea politica din ultimii ani a atras dupa sine decaderea pe mai multe planuri, insa cu toate acestea orasul ramane un "must see" pentru toti turistii straini. Chiar daca se afla in inima Africii, Harare constituie un spatiu multicultural imbinand elementele autohtone cu elemente occidentale dobandite prin imprumut de la sfarsitul secolului XIX pana in prezent.
Orasul a fost proiectat dupa un plan geometric care presupune, in majoritatea cazurilor, intersectarea stazilor in unghi drept, ceea ce il face usor de explorat. Inca de la inceput Harare avea parcuri, spatii verzi si locuri destinate odihnei, si cu atat mai numeroase sunt in prezent. Gradina Botanica Nationala contine peste 900 specii de arbusti si plante salbatice din intreaga tara.
Cei interesati de istoria si cultura statului Zimbabwe nu trebuie sa omita sub niciun pretext Galeria Nationala Harare, una dintre atractiile fruntase recunoscut la nivel international pentru meritul de a fi popularizat arta indigena in anii '60-'70 ai secolului trecut.
Sculpturile celui mai raspandit grup etnic din Zimbabwe, Shona, sunt insa de departe creatiile artistice cele mai originale. Alte institutii catre care merita sa va indreptati atentia sunt: Muzeul Regina Victoria, Biblioteca Nationala Regina Victoria si Arhivele Nationale, unde se gasesc o serie de note si jurnale ale primilor exploratori si misionari sositi pe continentul african.
Atunci cand goana dupa cumparaturi si obiective turistice devine obositoare aveti la dispozitie o gama impresionanta de restaurante si cafenele in care sa va recapatati forta. In cele mai multe dintre localuri veti putea servi si mancaruri traditionale din Zimbabwe, cum ar fi sadza, un preparat cu malai (faina), verdeturi si carne.