La 135 de ani de la prima aparitie a basmului Harap Alb, personajele lui Creanga revin in forta intr-o revista de benzi desenate, ce imbina atmosfera de basm autentic romanesc cu stilul de desen al comics-urilor americane. Harap Alb, Spanul, Gerila, Flamanzila si toti ceilalti prind viata in paginile revistei "Harap Alb continua" - www.harapalbcontinua.ro. De ce "continua"? Pentru ca dupa ilustrarea basmului clasic, toti acestia isi vor continua aventurile.
In urma cu un an cei de la MediaPro Pictures au prezentat un clip din proiectul cinematografic de lungmetraj de animatie Harap Alb 3D Stereoscopic, regizat Stefan Buzea. Vizionarea a avut loc la Muzeul Benzii Desenate din cadrul Muzeului National de Arta Contemporana.
Harap Alb de la studiourile Buftea nu este rupt din basmele romanesti, seamana mai mult cu Sinbad marinarul creat de DreamWorks Animation. Din pacate, nu o sa stim ce supererou este Harap Alb in format 3D Stereoscopic. Din surse confidentiale am aflat ca productia a fost temporar oprita.
Povestea Harap Alb a aparut in revista Convorbiri literare, la 1 august 1877, apoi a fost publicata in acelasi an in ziarul Timpul de catre Mihail Eminescu. Pornind de la modelul folcloric, autorul reactualizeaza teme de circulatie universala trecandu-le prin filtrul propriei viziuni; asistam astfel la un text narativ complex, amplu si pluriepisodic, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice.
Tema basmului este reprezentata de lupta binelui impotriva raului, incheiata cu victoria binelui. Personajul principal parcurge astfel o aventura eroica imaginară, un drum al maturizarii morale si etice presarat de diferite probe si obstacole. Lumea in care se petrece actiunea este una miraculoasa, dominata de stereotip si hiperbolizare; o oglindire exagerata, carnavalesca si fabuloasa a realitatii, ce nu provoaca o reactie particulara cititorului sau personajelor, acestea acceptand imbratisarea unor conventii diferite decat cele ale lumii reale, rationale.
D.T
editor artline.ro