Daca privim in trecut, hanul isi leaga numele de Constantin Mavrocordat, domn al Tarilor Romane (in Tara Romaneasca a domnit de sase ori, in Moldova de patru ori) nascut la Constantinopol, fiu a lui Nicolae Mavrocordat. Aceasta asociere ar face ca edificiul sa fi fost construit, dupa unii istorici, in jurul anilor 1740. In primii ani, clientii faceau indeosebi parte din randul negustorilor turci, greci sau unguri.
Sursa foto: metropotam.ro
La mijlocul secolului al XIX-lea cladirea se afla intr-una din perioadele sale de maxima glorie, din punct de vedere al prosperitatii afacerii, al faimei negustoresti. In perioada interbelica Hanul Gabroveni si-a pastrat partial caracterul comercial.
Spre finalul anilor 1970 s-au initiat diverse studii pentru restaurarea complexului arhitectural, dar care nu au fost materializate. Astfel, imobilul se degrada.
Regimul comunist si-a pus la randul sau amprenta asupra hanului, transformandu-l in centru comercial, pe formatul clasic al acelor vremuri. Revolutia din decembrie 1989 a schimbat destinatia spatiului, vechiul han fiind dat in administrarea unor companii. Dezinteresul general a dus la o degradare accentuata a cladirii in urmatoarea perioada, dar in urma unor serii de procese, Ministerul Culturii a reusit salvarea vechiului han.
In urma unor lucrari de constructie de peste doi ani si a unor investitii de restaurare ce au insumat cheltuieli de peste 37 de milioane de lei, hanului i-a fost data o noua infatisare. Acum este un modern centru cultural, iar redeschiderea lui a coincis cu sarbatorirea a 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului.
imagine: galerie/artLine.ro/Carmen Bazilescu - Strada Gabroveni
Hanul Gabroveni este situat in centrul vechi al Capitalei, intre strada Gabroveni si strada Lipscani. Acesta pastreaza inca atmosfera acelor strazi cu centrelele comerciale ale secolului al XIX-lea. Hanul a fost construit in apropierea Curtii Domnesti.
Astazi, Hanul Gabroveni din strada Lipscani nr. 84-90 a fost inaugurat oficial in forma actuala pe 18 septembrie 2014. Vechiul han a fost transformat intr-un centru cultural artistic la standarde europene. Acum include doua sali de spectacole, de 200, respectiv 70 de locuri, o sala de repetitie ce ar putea fi oricand transformata intr-un studio, precum si 4 sali de expozitie, birouri, cafenea si punct de informare turistica.
A.I.