Hans Holbein (1497/8-1543) a fost una dintre primele personalitati ale artei britanice si este astazi considerat ca unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. In 1526 sau 1528 s-a mutat din Basel in Anglia, revenind aici in 1532-1543, intr-o perioada tulbure din istoria tarii. Dar sosirea sa a declansat practic, prin tablourile maestrului, introducerea principiilor si ideilor renascentiste in cultura engleza. Tate Gallery din Marea Britanie pregateste pentru sarbatorirea acestui mare artist o impresionanta expozitie, deschisa in perioada 28 septembrie 2006 - 7 ianuarie 2007, cu titlul "Holbein in England", o retrospectiva pentru care sunt aduse lucrari din intreaga lume, o cronica ampla a creatiei realizate de Holbein in perioada petrecuta in Anglia, cand s-a aflat sub patronajul Regelui Henric VIII. |
Prin intermediul unor adevarate capodopere, expozitia va oferi vizitatorilor sansa de a cunoaste prin tablouri viata, ideile si evenimentele care au marcat acea epoca.
Este cea mai importanta si cuprinzatoare colectie a lucrarilor lui Holbein prezentata in Marea Britanie in ultimii 50 de ani, fiind o demonstratie a talentului si imaginatiei maestrului, dar si a impactului pe care acesta l-a avut asupra vietii culturale din Anglia. O parte a expozitie prezinta perioada domniei lui Henric VIII, aducand in aceeasi sala impresionantele portrete ale acestuia alaturi de portretul celei de a treia sotii, Jane Seymour si cel al fiului sau, Edward, Print de Wales, imprumutate din prestigioase muzee din intreaga lume.
In total organizatorii vor aduce 40 de portrete, precum si desene, printuri si arta decorativa, pentru a demonstra ca Holbein a abordat domenii artistice variate, cu deosebit succes.
In primii trei ani petrecuti la Londra, Holbein a lucrat sub patronajul lui Sir Thomas More, prieten si admirator al fostului protector al artistului in Basel, Erasmus. Holbein a plecat din Anglia in 1528, revenind in Basel, unde avea sa ramana pana in 1532. Revine in acelasi an in Anglia, unde va ramane pana la moartea sa in 1543, perioada prolifica in care a realizat o serie de portrete ale regelui Henric VIII, protectorul sau intre 1535 - 1543.
O sectiune a expozitiei va fi dedicata imaginilor infatisandu-l pe rege si familia acestuia, in timp ce altele prezinta portretele membrilor Curtii Regale, examinand revenirea Umanismului, pe fondul tulburarilor politice, religioase si mai ales a Reformei.
In esenta, manifestarea va investiga dezvoltarea si evolutia portretisticii lui Holbein si relatia intre lucrarile sale si influenta pe care au avut-o cei sub patronajul carora a lucrat. Curatorii vor prezenta spre exemplu felul in care Reforma protestanta a influentat stilul si ideile artistului si relatia cu credinta religioasa traditionala, in special maniera in care Holbein a folosit portretistica si celelalte genuri de lucrari pentru a ajunge la un echilibru delicat intre personajul individualizat si reprezentarea ideala.
Nu este uitat nici rolul decisiv pe care l-a avut Holbein in dezvoltarea artei decorative in Anglia, mai ales maniera in care acesta a aplicat noile abordari ale artei decorative in domenii precum bijuterii sau tablouri de mari dimensiuni.
Octombrie 2006