Scriitorul si poetul danez Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale “Craiasa Zapezilor”, “Mica Sirena”, “Hainele cele noi ale imparatului” si “Ratusca cea urata”, s-a nascut in Odense, Danemarca, pe 2 aprilie 1805. Povestile sale au devenit cunoscute in intreaga lume, fiind traduse in peste o suta de limbi.
Andersen a fost pasionat de literatura inca din copilarie, citea opera lui Ludvig Holkberg iar piesele lui Shakespeare le memora integral si le recita folosindu-si papusile de lemn drept actori. La varsta de 11 ani ramane fara tata, fiind nevoit sa se intretina singur. A lucrat ca ucenic pentru un tesator si pentru un croitor, iar la varsta de paisprezece ani Andersen s-a mutat la Copenhaga, unde reuseste sa intre la Teatrul Regal Danez.
Tot in aceasta perioada isi incepe si cariera literara, prima poveste „Fantoma de la mormantul lui Palnatoke”, ii apare in 1822. Un succes considerabil a inregistrat in 1829 cu povestirea „O calatorie de la Canalul Holmen la capatul rasaritean al Insulei Amager in anii 1828 si 1829”. A urmat o colectie de poeme si primul roman al scriitorului, “Improvizatorul” (1835), care a fost bine primit de critici si de public.
Andersen este si autorul unor schite si jurnale de calatorie, precum: „Imaginile posomorate ale unei calatorii la Harz”, „Bazarul unui poet”, „In Spania”, „O vizita in Portugalia in 1866”. Scriitorul a realizat multe calatorii in Europa, in Suedia, Portugalia si in Anglia, unde a luat parte la petrecerile organizate de Contesa de Blessington. La aceste petreceri se reuneau intelectualii vremii, astfel Andersen a avut ocazia sa-l cunoasca pe Charles Dickens, cel mai mare scriitor englez din acea vreme.
Opera scriitorului este completata de scrierile: Printesa si mazarea (cunoscuta si ca Adevarata printesa, 1835), Degetica (1835), Cutia cu iasca (1835), Lebedele (1838), Soldatelul de plumb (1838), Pantofiorii cei rosii (1845), Fetita cu chibriturile (1848), etc. Hans Christian Andersen a murit pe 4 august 1875 la Copenhaga.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro