In Tara Soarelui Rasare primavara ofera turistilor si localnicilor prilejul de a lua parte la amplele serbari dedicate naturii. Unul dintre cele mai apreciate obiceiuri se numeste Hanami, care in traducere insemna “privitul florilor”, si dureaza in fiecare regiune aproximativ o saptamana-doua. Potrivit acestei traditii, fiecare om trebuie sa patrunda macar pentru o zi, alaturi de familie, in mijlocul naturii pentru a privi florile ume (cais japonez) si sakura (cires). Este interesant ca intr-o tara ultramoderna, unde statisticile arata ca mai putin de 15% din populatie crede in Dumnezeu, traditiile ocupa inca un loc deosebit in viata sociala.
Japonezii sunt prin natura lor indreptati spre materialism, dar nu catre o forma extrema a acestuia, absurda, ci catre una indulgenta fata de anumite cerinte ale sufletului. Sakura simbolizeaza puritatea, dar si aspectul efemer al vietii si inca din vremuri indepartate a fost obiect de inspiratie pentru artisti. Oferind un spectacol de o maretie desprinsa parca din povesti, incantand deopotriva ochiul si sufletul, inflorirea pomilor de cires poate debuta din ianuarie in Okinawa sau in luna mai, in Hokkaido. Totusi, in cea mai mare parte a Japoniei, obiceiul ramane strans legat de sfarsitul lunii martie.
Prezicerea perioadei ideale pentru Hanami (Sakurazensen) este anuntata in fiecare an de catre Institutul Meteorologic japonez si este urmarita cu interes de cei care planifica picnicuri hanami. Picnicurile pot avea loc atat ziua cat si noaptea, caz in care se numesc yozakura. Daca in sanul culturii nipone, astazi, practica hanami inseamna solidarizarea cu o traditie impusa in perioada Nara (710-794), pentru restul lumii ea constituie un curent nou.
Festivitatile Hanami au devenit populare si in afara granitelor Japoniei, mai ales in unele locuri din Taiwan, Coreea, Filipine si China. In Statele Unite, hanami a castigat “teren” pe la inceputul secolului trecut. In anul 1912, Japonia a oferit Americii 3,000 de arbori sakura, ca simbol al prieteniei, iar pomii au fost plantati in Washington D.C.. In 1965 erau donati alti 3,800 de arbori. Acestia sunt pana astazi o atractie turistica importanta, mai ales cand infloresc si are loc “National Cherry Blossom Festival”.
Noi, romanii, avem in parcul Cancicov din Bacau un coltisor care pentru scurta perioada de timp se aseamana celebrelor alei din Japonia. Curand pomii vor fi in floare. Sa mergem, sa respiram aerul proaspat, sa ne bucuram de frumusetea naturii alaturi de cei dragi, dar sa luam exemplul japonezilor: s-o admiram si nimic mai mult!
Sursa foto: 1,2
I. C.
editor artline.ro