Aducerea, zilele acestea, la Sibiu a celor 19 tablouri sechestrate de regimul comunist, timp de 58 de ani, in Capitala, a actualizat povestea fabuloasa a altor opt capodopere furate din Muzeul Brukenthal, fara ca hotii sa fie pana acum descoperiti. Celebrul furt din 1968 a ramas unul dintre misterele nedezlegate ale Romaniei comuniste: abia dupa 30 de ani, in 1998, Interpulul a descoperit in SUA patru dintre cele opt tablouri, care s-au inmtors - in cele din urma - in colectia pitorescului baron Brukental de la muzeul din Sibiu. Halucinanta poveste a acestui furt include scenarii senzationale care ii implica, in primul rand, pe profesionisti ai serviciilor secrete, din tara si din afara granitelor tarii.
Anul 1968 - descoperirea furtului
Intr-o duminica a lui 1968, la Sibiu au sosit importante forte ale Militiei si Procuraturii comuniste, iar asupra bietilor muzeografi s-a abatut un potop de anchete inutile, finalizate cu arestarea directorului de atunci al Brukenthalului.
Ancheta criminalistului Ceacanica
Celebrul criminalist Dumitru Ceacanica a sosit la fata locului. A descoperit ca hotii erau profesionisti, au lucrat fara sa lase urme si au fugit, scotand tablourile din tara.
Falsuri la Brukenthal, originalele la Ermitaj
Un misterios personaj din Ohio, SUA, originar din Sibiu, sustine ca unele tablouri din Muzeul Brukenthal ar fi fost inlocuite cu falsuri, executate de profesionisti ai serviciilor secrete, si ca ar fi vazut originalele lor in Ermitaj.
Sursa: Romania libera
15 noiembrie 2006