Hainele croite de artisti vedetele garderobei rafinate
Daca vreti sa va innoiti garderoba in prag de toamna, misiunea poate fi cu succes indeplinita si in alte locuri decat la mall-uri. Produse care n-au nimic de-a face cu seria gasiti in magazinele de prezentare Doina Levintza.
Pentru o trecere in revista puteti vizita zilele acestea Galeria Galla de pe bulevardul 1 Mai, unde sunt expuse sute de costume realizate de-a lungul timpului de cunoscuta creatoare de moda, toate incluse sub „eticheta” Vintage.
Levintza, regina Vintage-ului
Rochii de seara somptuoase, croiuri ample, materiale pretioase si ornamente sofisticate - toate isi dau mana pentru a alcatui un puzzle ce reinventeaza tinute de epoca, combinandu-le cu elemente cotidiene.
Aspectul teatral al majoritatii tinutelor este evident si este completat fericit de bijuteriile alese, palariile impresionante si incaltamintea semnata de Dan Coma.
Din expozitie fac parte si costumele create de Levintza pentru spectacolul Richard al III-lea, o productie ramasa in istoria teatrului contemporan, pentru viziunea regizorului Mihai Maniutiu, interpretarea lui Marcel Iures, dar si contributia inspirata a scenografei. Fotografiile din spectacol reinvie parca acest moment de teatru, iar hainele expuse par sa prinda viata in coltul care le-a fost rezervat.
Atmosfera Vintage de la Galeria Galla este aproape fara cusur, fiind completata cu tablouri, fotografii, obiecte de epoca, vitrinajul fiind si el pus in acord cu epoca.
Daca si muzica ar fi provenit cat de cat din acelasi univers si n-ar fi curs printr-un post de radio avand in program doar hiturile trecatoare ale momentului, nu ti-ar mai fi venit sa iesi din expozitie.
Acasa la baronul Rozalb de Mura
Domiciliul excentricului baron nu e usor de gasit, el fiind ascuns undeva la etajul unei cladiri din Curtea Sticlarilor. Eu am ajuns acolo din intamplare, dar m-am simtit ca acasa din prima clipa. Asta si gratie tinerei vanzatoare pentru care acest nume e nedrept, fiindca ea era cu mult mai mult: cunostea fiecare haina de pe umerase, istoria colectiilor mai vechi si mai noi, povestile baronului care a dat numele acestei marci.
Fiindca Rozalb de Mura este o marca inregistrata sub aripa careia cativa tineri creatori de moda vand hainele pe care le-au gandit, desenat si croit. Locul e foarte frumos, doua camere nu prea mari, simple, cu podea pe jos si mobile putine, in tonuri deschise, patinate. Liniste, putini vizitatori, totul pare aproape desprins de realitate, ca si cum ai fi pasit intr-o alta dimensiune. La indemnurile entuziaste ale fetei – ingerul protector al lui Rozalb de Mura – am probat mai multe haine.
Cateva scurte de toamna, cu multe buzunare, dispuse acolo unde te-ai astepta mai putin, un fel de palton ciudat, lung pana la jumatatea pulpei si inchis numai cu un snur, langa guler, un sacou gri, foarte scurt, cu guler asimetric si inchis cu fermoar. Materiale calde, prietenoase, culori patinate si croieli lejere, care fac hainele sa para comode, ca si cum le-ai fi avut cu tine de mult timp si le redescoperi acum.
Rozalb de Mura e un nume dat unor haine diverse, create de designeri cu personalitate, printre care cei mai cunoscuti sunt Olah Gyarfas si Carmen Secareanu, primul autor al unor spectaculoase haine barbatesti de toamna, lungi si pline de buzunare si cusaturi, in unele cazuri realizate manual, inspirate din uniformele militare, dar fara nici o urma de rigiditate, iar cea de a doua autoarea unor rochite aparent cuminti, care isi dezvaluie in mod neasteptat potentialul de feminitate. Mai sunt si altii in grup, printre care Kuki Constantinescu, autoarea unor bijuterii absolut memorabile, jocuri de argint si perle generatoare de iluzii optice si efecte speciale.
Avantajul hainelor cu personalitate este ca pot ramane mai multa vreme in garderoba ta si, cu putina imaginatie, le poti reinventa de la un an la altul transformandu-le in „piese de colectie” semnate de designeri-artisti.