Johann Gutenberg, inventatorul presei pentru tipar în 1450, a tiparit celebra Biblie cu 42 de linii, in limba latina, în Mainz, Germania, in anul 1456. S-au folosit atunci 290 de semne grafice, iar literele erau reproduse dupa scrisul de mana.
Gutenberg a folosit matrite de nisip pentru a turna caracterele si a schimbat presele cu forme taiate din lemn, utilizand litere de metal mobile.
Bibliile Gutenberg au fost surprinzator de frumos realizate, în fiecare pagina tiparita au fost adaugate inscrisuri colorate, realizate manual.
Născut Johann Gensfleisch (Gooseflesh - piele de gaina, piele de gasca) a preferat să fie cunoscut sub numele de Johann Gutenberg (Johann Munte Frumos).
Ironic, deşi el a creat ceea ce mulţi cred a fi cea mai importantă invenţie în istorie, Gutenberg a fost victima asociatilor fără scrupule, care au luat controlul activităţii, el ramand în sărăcie.
Cu toate acestea, inventia sa a insemnat posibilitatea de a realiza Biblii si carti în cantităţi mari, într-un timp scurt.
Astazi se stie ca ar exista numai 22 Biblii Gutenberg complete. Nici una nu este pentru vanzare, desi sunt estimari situate la valoarea de 100 milioane dolari.