Sicilia - Alexandra Balasa
Grecii au adus Siciliei strugurii si maslinele si au invatat populatia sa faca vin. Romanii au adus fasolea, mazarea, lintea si cerealele. Arabii au adus migdalele, semintele de anason, caisele, anghinarele, scortisoara, portocalele, dar si fisticul, sofranul, susanul, spanacul si orezul. Tot arabii au introdus in bucataria siciliana si combinatia dulce-acrisoara a stafidelor cu legumele si pestele.
Astazi, posibilitatile de valorificare a aromelor au devenit aproape infinite dar cu toate acestea cei mai multi bucatari raman fideli retetelor traditionale. Inovatia are sens, paradoxal, in masura in care noile “cuceriri” se inscriu pe aceeasi linie ca si cele de dinainte. Bucataria siciliana a ajuns la o asa complexitate incat nimic nu mai pare nou sub soare.
Pestele si fructele de mare, alaturi de uleiul de masline, branzeturile si fructele proaspete sunt ingrediente esentiale ale acestei bucatarii. Pastele se prepara in combinatie cu tot felul de legume si verdeturi, pe plita sau la cuptor, si constituie felul preferat de mancare al sicilienilor.
Sicilienii tin foarte mult la prospetimea alimentelor, asa ca rar veti gasi un restaurant in care mancarea sa fie deja preparata cand ajungeti. Pastele cu sardine sunt preparatul care s-a raspandit din Palermo pe tot cuprinsul insulei.
Influentele arabe au determinat o bucatarie bogata in contraste. "Caponata di melanzane", unul dintre preparatele traditionale siciliene, este un exemplu pentru diversitatea cu care sunt preparate legumele. Chiar daca se poate remarca o anumita preferinta pentru legume si verdeturi, exista insa si preparate care pun accentul pe carne. Cea mai lesnicioasa si intalnita modalitate de preparare a carnii este pe gratar.
Nu lipseste din gastronomia traditionala siciliana nici asa-numita "bucatarie de strada", ce ofera trecatorilor posibilitatea de a degusta "sfinciuni" sau "panelle". Vizitarea targurilor tinute in aer liber ofera intotdeauna o experienta interesanta turistilor. Peste tot veti gasi peste mediteranean gatit in sute de feluri, care mai de care mai atragator. Una dintre ofertele de-a dreptul imbietoare este pestele spada gatit intreg si servit pe pat de legume.
Painea ocupa de asemenea un loc important intre bucatele de pe masa sicilienilor. Exista numeroase feluri de paine, pentru prepararea carora se folosesc din abundenta uleiul de masline si oregano. Cea mai raspandita este painea cunsato (condimentata), care se consuma calda, indata ce a fost scoasa din cuptor.
Sicilia inseamna traditie, mancare si familie, o poveste care a inspirat si Casa de moda Dolce & Gabbana.
imagine: http://ftape.com
I.C.