10 iunie - s-a nascut in 1819 Jean Desire Gustave Courbet, artist plastic francez. Este cunoscut mai ales ca un inovator al realismului.
A realizat in special peisaje, acordand o atentie speciala celor maritime, dar si compozitii socante pentru epoca sa. Scenele sale nu sunt deloc romantice sau idealizate, asa cum se obisnuia in epoca. Courbet considera ca misiunea unui artist "realist" este de a infatisa adevarul, ceea ce ar putea duce in final la rezolvarea contradictiilor si tensiunilor sociale. Pentru artist realismul nu trebuia sa se limiteze la perfectiunea liniei si formei, ci trebuia sa se manifeste si prin forta si spontaneitatea lucrarilor, sugerand observarea directa a realitatii, cu toate defectele si dezechilibrele acesteia. Courbet a ales sa reprezinte in compozitiile sale duritatea vietii, ajungand chiar sa adopte deliberat un adevarat cult al urateniei, o estetica a uratului in spiritul avangardist al epocii.
Nascut la Ornans, intr-o familie prospera de fermieri. Gustave Courbet ajunge in 1839 la Paris, unde va lucra in atelierul lui Steuben si Hesse. Spirit independent si rebel, a preferat sa isi formeze un stil propriu, a inceput sa studieze pictura spaniola, flamanda si franceza si a realizat o serie de reproduceri ale tablourilor preferate. Daca in primele sale compozitii isi alegea subiectele din zona literaturii - Odalisque, inspirat de Victor Hugo - mai tarziu Courbet a abandonat astfel de surse de inspiratie, preferand sa studieze si sa redea viata reala. O excursie in Olanda, din 1847, l-a facut pe Courbet sa fie tot mai sigur ca un artist autentic trebuie sa se inspire din realitate, asa cum facusera maestrii precum Rembrandt sau Hals.
Dar lucrarile sale sunt respinse de critici si de organizatorii Salonului oficial de la Paris. Cu toate acestea Courbet este apreciat de tineri, iar pana in 1849 este deja un artist destul de cunoscut, chiar daca multi il considerau doar un reprezentant al avangardei, fara prea mult talent.
Se prezenta pe sine ca un "salbatic" ce incearca sa lupte pentru cauza multimii, incearca sa transpuna aceasta rebeliune si in plan artistic, isi doreste sa socheze si sa zdruncine din temelii linistea societatii franceze. Ceea ce va reusi spre sfarsitul lui 1860, cand realizeaza o serie de tablouri, intre care "Originea lumii" (L'Origine du monde) din 1866, lucrarile starnind valuri printre francezi. Bineinteles ca ii este interzis cu desavarsire sa le expuna, sau macar sa vorbeasca despre ele, ceea ce nu face decat sa ii creasca notorietatea. Devenit idolul tinerilor rebeli, Courbet avea sanse sa devina leaderul unei generatii. Infiinteaza o Federatie a artistilor, promovand arta libera si neingradita de cenzura, el fiind cel mai bun exemplu. Printre membrii gruparii s-au numarat Andre Gill, Honore Daumier, Jean-Baptiste Camille Corot, Eugene Pottier, Jules Dalou, Monet.
Refuza Legiunea de Onoare, oferita de Napoleon III, ceea ce il face foarte popular mai ales printre opozantii regimului, iar in 1871, in timpul Comunei, raspunde de protejarea tuturor muzeelor din Paris. Se achita exemplar de aceasta sarcina. Dar dupa caderea Comunei, guvernul il pune sub acuzare pentru distrugerea coloanei Vendome. Dupa un proces sumar artistul este condamnat la sase luni inchisoare si plata a 300.000 de franci pentru restaurarea monumentului. Courbet isi executa sentinta, dar la eliberare fuge in Elvetia, in 1873, pentru a nu fi nevoit sa accepte comenzi din partea statului in contul datoriei.
Moare pe 31 decembire 1877 la La Tour du Peilz, Elvetia, din cauza unei boli de ficat, agravata de pasiunea lui Courbet pentru alcool.