Gunoiul din Bucuresti, ridicat la cer de un artist japonez
A discutat cu gainile despre gripa aviara. A organizat o bataie cu perne in metroul din Tokyo. A transferat apa dintr-o baltoaca in alta, luand lichidul de pe strada in gura, in diferite orase din lume. A pus la cale un schimb de gunoaie intre orasele Tokyo si San Francisco.
Ieri, performerul activist japonez, Yoshinori Niwa, a fost si in Bucuresti pentru a inalta un zmeu facut din gunoaiele localnicilor. `Kite Flying with Local People/Inaltand zmeie cu localnicii` este un proiect care a mai fost realizatA in acest an si in alte orase europene.
El presupune crearea unuia sau a mai multor zmeie realizate din gunoaiele oraselor pe care le viziteaza si inaltarea lor in semn de protest fata de societatea de consum. Ai acest lucru a incercat japonezul sa faca si la Bucuresti.
Luni a strans din centrul orasului materialele necesare pentru crearea obiectelor sale zburatoare. Bucurestiul i s-a parut destul de curat. `Tokyo are mai multe gunoaie. Numai ca oamenii nu se plang de lucrul asta`, a declarat el pentru Mediafax.
Ieri dimineata, cand era programat performance-ul, japonezul a fost nevoit sa se refugieze la Centrul National al Dansului si sa confectioneze acolo zmeul din pungi de plastic. `Imi pare rau ca toata spectaculozitatea s-a pierdut pentru ca nu suntem in strada.
Ne-am dorit ploaia trei luni de zile si a venit acum, cand aveam si noi putina treaba pe afara`, a spus Razvan Ion, codirector al Bienalei Bucuresti, in cadrul careia a avut loc acest eveniment. Pana la urma artistul japonez a avut ceva noroc, pentru ca ploaia s-a oprit in jurul orei 12, atunci cand artistul voia sa faca obiectul sa zboare in interior.
Dar, in fata Teatrului National, Niwa nu a beneficiat de prea multi spectatori, avand in vedere ca ploaia abia se oprise si nu erau destui trecatori care sa se opreasca sa vada zmeiele. In Bucuresti, gestul artistului a dorit punerea in discutie a situatiei gunoaielor din oras. Atiati, de exemplu, ca legislatia europeana obliga Romania sa colecteze selectiv tipurile de deseuri si sa recicleze. Dar cati dintre romani fac astaA?