Anul acesta s-a dorit ca titlul de Capitala Europeana a Culturii sa fie impartit intre doua localitati: Guimaraes si Maribor. Prima se afla in nord-vestul Portugaliei si a fost asociata cu fondarea nationalitatii portugheze, fiind orasul natal al celui dintai rege al tarii. In plus, multe evenimente ce au condus la castigarea independentei de stat s-au petrecut de-a lungul timpului aici.
Guimaraes se afla la 50 km de Porto, in apropierea muntelui Penha, si are frumoase perspective catre inaltimile acestuia. Primul oras al Portugaliei intampina valurile de turisti cu un castel si un palat, ambele la fel de vechi ca asezarea insasi. Pe unul dintre cele mai vechi ziduri se poate citi urmatoarea inscriptie: “Aqui nasceu Portugal”, adica “Portugalia s-a nascut aici”.
Cu toate ca este astazi un oras de marime medie, care numara putin peste 50,000 de locuitori, Guimaraes are totusi o viata culturala intensa si interesanta. Dovada ca, pe langa muzeele, galeriile si festivalurile pe care le gazduieste, detine un centru cultural cu doua sali de spectacole, un centru expozitional si un café-concert. In prima saptamana din august are loc Festas Gualterianeas, festival de arta si costume medievale, care nu aduna numai oameni ai locului ci si persoane venite de pe tot continentul.
Centrul vechi istoric din Guimaraes a fost inscris in anul 2001 pe lista patrimoniului mondial UNESCO si include numeroase case vechi si monumente. Strazile inguste ale acestuia, de-a lungul carora sunt aliniate vechi constructii civile si religioase, pastreaza neschimbata atmosfera de odinioara.
Piata principala, cunoscuta ca Largo da Oliveira, Palatul Ducilor de Braganca, Biserica Serzedelo si fastuoasa manastire Nossa Senhora da Oliveira sunt doar cateva dintre monumentele pe care le vei putea admira vizitand Guimaraes. Statuia Regelui Afonso Henriques, in prezent la Palatul Ducilor de Braganca, este o lucrare de Soares dos Reis si José António Gaspar.
Cat priveste lacasurile de cult, nu numar lor mare este cel care impresioneaza in primul rand ci procentul celor care intr-adevar au ceva important de arata lumii. Asa sunt de pilda: Capela Crucii lui Hristos, Biserica Misericórdia, Biserica São Pedro, Biserica São Domingos, Biserica si Manastirea Dominica, Biserica Nossa Senhora da Consolação, Santos Passos si altele.
Tinem sa amintim separat de Capela Sf. Mihail, care este o biserica romanica din secolul al XIII-lea, atribuita potrivit legendei lui Don Afonso Henriques. Unul dintre cele mai importante muzee din localitate, Alberto Sampaio, a fost deschis publicului la inceputul secolul XX. Detine o bogata colectie amintind in principal de evenimente dintre secolele XIV-XVI. Printr-o initiativa unica pe teritoriul Portugaliei, in cursul anotimpului cald obiectivul este deschis si pe timp de noapte.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro