2. Era in egala masura fascinat si terifiat de monstrii care, dupa cum povestea cu nostalgie si inca putina teama, pareau sa ii umple camera dupa lasarea intunericului. Guillermo del Toro a facut o intelegere, un pact cu monstrii. Ei il vor lasa in pace, iar el nu se va mai teme si le va spune povesti. Probabil o fantezie a unui cineast original si excentric, dar cumva acest pact a functionat. Ajungand sa ii aduca in acest an si un Oscar pentru cel mai bun film.
3. Unul dintre proiectele anuntate recent de regizor era o noua versiune a povestii lui Pinocchio, insa de aceasta data mult mai aproape de carte, spre deosebire de animatia Disney. Cu siguranta mai grav si sumbru, ar fi fost un film in care totul se petrecea in anii fascismului, in Italia lui Mussolini, iar in loc de actori sau animatie clasica Guillermo del Toro ar fi vrut sa foloseasca tehnica stop motion, ceea ce ar fi facut cu siguranta ca rezultatul final sa fie unul cel putin interesant. Din pacate, asa cum s-a intamplat cu un numar impresionant de titluri anuntate, regizorul a declarat ca a renuntat la proiect.
4. Dintre toate creaturile mitologice regizorul prefera dragonii. Iar cand vine vorba de filmele si monstrii cinematografici preferati lista este mai lunga, incluzand Godzilla, seria Alien, capodopera lui John Carpenter The Thing, iconicul monstru al doctorului Frankenstein.
5. Primul lungmetraj ce ii poarta semnatura, Cronos (1993), o poveste fantastica imbinand elemente horror si de basm, a fost un neasteptat succes pentru un regizor practic necunoscut, fiind recompensat cu nu mai putin de opt Premii Ariel de Academia Mexicane de Film, si lansand astfel un cineast original si inzestrat cu o neverosimila forta narativa.
6. Daca fanii sunt fascinati de efectele speciale din filme precum Labirintul lui Pan sau Hellboy, Guillermo del Toro nu s-a multumit sa apeleze la unii dintre cei mai buni profesionisti in domeniu, dar a petrecut mai bine de un deceniu ca designer, a infiintat propria sa companie in domeniu, Necropia, si a luat lectii de machiaj si efecte speciale de la Dick Smith, un nume urias in bransa (intre alte proiecte a lucrat pentru o pelicula celebra, Exorcistul).
7. A fost la un pas sa regizeze filmul The Hobbit, din pacate dificultatile financiare au amanat prea mult proiectul, iar del Toro a renuntat. Insa ii veti intalni numele in calitate de coscenarist pentru toate cele trei parti ale seriei. Chiar daca adaptarile semnate de Peter Jackson s-au bucurat de un imens succes, Guillermo del Toro ar fi abordat cu siguranta povestea in cu totul alta maniera.
8. Nu este doar un fan al seriei Hellboy (si-a dorit enorm sa regizeze peliculele cu acest anti-erou) dar si un colectionar de reviste cu monstri si benzi desenate. Cu putina vreme in urma regizorul avea peste 50 000 de titluri in colectia sa, pentru care fusese nevoit sa mai cumpere o locuinta, cunoscuta sub numele dickensian de "Bleak House". Si nu veti gasi aici doar reviste cu super-eroi si monstri, dar si carti, fotografii, filme, arta, elemente de decor si costume din filme, artefacte bizare, iar lista poate continua.
9. Initial Guillermo del Toro si-a dorit sa filmeze Forma apei in alb si negru, iar una dintre principalele surse de inspiratie pentru misterioasa creatura este un celebru film din anii '50, Creature From the Black Lagoon.
Foto: wikipedia.org
Martie 2018