Muzeul Guggenheim, reprezentativ muzeu de arta contemporana, situat in orasul Bilbao din tara Bascilor, Spania este unul din cele cinci muzee mondiale ale fundatiei Solomon R. Guggenheim si, probabil, constructia cel mai usor de recunoscut din oras. A fost proiectat de arhitectul contemporan Frank Gehry. De la inaugurarea sa, in 1997, Bilbao a devenit una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din lume.
Nucleul constructiei imaginate de Gehry este imensul atriu, in jurul caruia sunt interconectate ansambluri de cladiri, din otel, sticla si calcar, ce gazduiesc 19 galerii, un audi-torium, un restaurant si birouri.
Amplasata in curbura unui fluviu, cu mult spatiu liber in jur, amintind de opera din Sydney, constructia isi expune volumele ondulate dominate de o floare de metal; arhitectul, admirator declarat al lui Brancusi, deci al formelor stilizate, a combinat otelul, sticla, betonul si piatra de calcar.
O observatie importanta este ca, desi apare ca un monument-spectacol cand e vazut din aer sau de pe raul Nervión, muzeul apare destul de modest vazut de la nivelul strazii, combinandu-se armonios cu edificiile inconjuratoare.
Suprafata totala a muzeului masoara peste 20.000 m patrati, aproape jumatate fiind spatiu expozitional, inclusiv cea mai mare sala din lume, cu o intindere absolut uimitoare de 130 m lungime. Aceasta este una dintre salile proiectate special pentru instalatii si opere speciale. Curentele reprezentate sunt expresionismul american, adica arta abstracta si arta bruta, arta Pop, arta minimalista, arta informa.
Expozitiile din cadrul muzeului se schimba foarte frecvent. Deoarece majoritatea pieselor de arta expuse sunt din secolul XX, picturile si sculpturile traditionale sunt de multe ori in minoritate in comparatie cu instalatiile moderne si obiectele de arta electronica. Multi vizitatori ai muzeului, mai ales cei din lumea artelor, sustin ca aparenta spectaculara a intregului edificiu eclipseaza colectia artistica a muzeului, care nu este in mod special unica sau de interes deosebit.
In interiorul atriumului scaldat de lumina albul plafonului coboara pe stalpi. in marea galerie lunga de 130 de metri si larga de 30 troneaza opera monumentala “Materia Timpului” de Richard Serra, vedeta colectiei de arta care cuprinde 90 de opere.
In secolul al XIX-lea orasul Bilbao din nordul Spaniei a devenit a doilea cel mai industrializat centru al tarii, dupa Barcelona. Localitatea s-a dezvoltat rapid anexand cateva dintre municipiile din apropiere, dar pierzand in acelasi timp mare parte din personalitatea estetica in dauna constructiilor utilitare.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.