Pe 10 septembrie 1981 lucrarea lui Picasso Guernica, una dintre cele mai cunoscute panze ale maestrului, ajungea in sfarsit inapoi in Spania, ca un omagiu adus martirajului micii asezari Guernica. Distrus complet de bombardamentele germane pe 26 aprilie 1937, in timpul Razboiulului Civil Spaniol, cu acordul lui Franco, micul oras basc a pierdut atunci o buna parte din cei 5000 de locuitori si numeroase cladiri au fost complet distruse.
Dezastrul i-a inspirat lui Picasso una dintre cele mai intense lucrari, un exemplu deja clasic al stilului sau in arta monumentala si cel mai potrivit protest indreptat impotriva razboiului de care pictorul se simtea capabil. Si tot atunci, cand lumea descoperea opera lui Picasso si, inmarmurita, tragedia unei mici asezari, pictorul a promis ca monumentala panza nu va ajunge in orasul al carui nume il purta decat atunci cand Spania va avea un regim democratic. Ceea ce s-a intamplat in 1981, la opt ani de la moartea pictorului. Si dupa indelungate negocieri, reveniri, promisiuni si refuzuri.
Povestea unui tablou
Compozitie monumentale, scene ce evoca tragedia din timpul bombardamentelor si suferinta unui oras cazut victima unui razboi din care practic nu facea parte, Guernica ramane pentru multi lucrarea emblematica pentru Pablo Picasso. Cu siguranta, asa cum o prezenta si pictorul, una dintre cele mai dureroase si mai sincere din cariera sa. Expusa pentru prima oara la Pavilionul Spaniol al Expozitiei Internationale de la Paris, Guernica a socat si emotionat, dand o puternica lovitura regimului condus de generalul Franco, o lovitura greu de contracarat prin simpla propaganda.
Ulterior, tabloul a fost trimis la New York, in 1939, pentru a fi prezentat intr-o expozitie itineranta, fondurile obtinute urmand a fi donate Comitetului Spaniol pentru Refugiati. Odata cu izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial, temandu-se ca lucrarile sale ar putea fi distruse, Picasso a lasat mai multe compozitii, intre care si Guernica, Muzeului de Arta Moderna din New York, un imprumut prelungit, care le lasa in siguranta. Ceea ce s-a si intamplat, iar in primii ani de dupa razboi multe dintre lucrari s-au intors in Europa. Cu o exceptie majora - Guernica.
Dupa distrugerea orasului, Picasso protestase si adusese in atentia intregii lumi o drama. Dar Spania era condusa tot de Franco, unul dintre cei considerati vinovati pentru bombardarea orasului, iar Picasso nu dorea ca lucrarea sa ajunga din nou in Spania. Asa ca a anuntat presa ca Guernica nu va reveni in Spania pana la indepartarea lui Franco si instaurarea unui regim democratic. Expusa de cateva ori in alte muzee europene, Guernica a ramas totusi in posesia Muzeului de Arta Moderna. Iar Franco a continuat sa conduca Spania pentru tot restul vietii lui Picasso.
De la un regim de mana forte, Francisco Franco s-a dovedit mai moderat si mai tolerant incepand din 1967, dar Picasso nu si-a abandonat hotararea. Nici negocierile directe, incepute in 1968 pentru returnarea lucrarii, ce capatase deja o valoare simbolica uriasa, nu au dus la nici un rezultat. Picasso era constient ca acceptand ar fi iertat practic greselile regimului franchis. Asa ca a refuzat, iar in 1973, cand murea in Franta, la varsta de 91 de ani, Spania era in continuare condusa de Franco.
Doi ani mai tarziu generalul privit de unii ca un erou, de altii ca un dictator, murea la randul sau, fiind succedat de Regele Juan Carlos I, care a trecut la un regim democratic, indelung asteptat. Era momentul ca Guernica sa revina in tara, dar negocierile si pregatirile au mai durat mult timp, pana in 1981.
Pe 10 septembrie 1981 Guernica ajungea in sfarsit la Madrid, bine pazita, urmand a fi expusa intr-o anexa a Muzeului Prado. Pe 25 octombrie, la implinirea a 100 de ani de la nasterea lui Pablo Picasso, Guernica era expusa pentru prima oara in Spania. Protejata de un geam gros, incasabil, Guernica a putut fi admirata zile intregi, chiar daca expozitia avea norme de securitate surprinzator de ridicate. Alaturi de compozitia finala se gaseau si mai multe schite si desene preparatorii, pentru ca vizitatorii sa inteleaga mai bine, pas cu pas, conceptia lui Picasso.
10 Septembrie 2008