Potrivit Mediafax, care il citeaza pe Virgil Nitulescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, vioara va fi clasata in patrimoniul cultural national, dupa reparatie.
MCC a anuntat în urma cu doua saptamâni ca vrea sa reintroduca în circuitul artistic o vioara Guarnieri, care i-a apartinut lui George Enescu, instrumentul fiind în prezent depozitat la Muzeul National „George Enescu” din Bucuresti.
„Aceasta vioara este într-o stare buna, ea necesita o reparatie relativ minora de încleiere, de lipire. Nefiind cântata atâta puzderie de ani, lemnul lucreaza si se desprind niste bucati, dar nu din corpul viorii, ci din partea posterioara a ei. Nu are niciun fel de defect, trebuie refacuta aceasta îmbinare”, a spus Adrian Iorgulescu, în cadrul unei conferinte de presa.
El a mai spus ca instrumentul va fi cedat prin concurs unui violonist român. Vioara a fost estimata de ministrul culturii la o suma cuprinsa intre 600.000 si 700.000 de euro.
În prezent, MCC analizeaza posibilitatea ca un singur expert sa evalueze atat Guarnieri-ul lui Enescu, cat si Stradivariusul pe care statul roman l-a cumparat pentru Ion Voicu.
„Cel mai bun expert este la Londra, la firma Charles Beare, însa este foarte batrân si ni s-a spus ca prefera sa nu se deplaseze în România. În plus, viorile nu pot fi scoase din tara, pentru ca nu sunt clasate si asigurate. Analizam în prezent posibilitatile pe care le avem. Vom lua o decizie în urmatoarele saptamâni”, a explicat Nitulescu.
Doctorul de viori
Mesterul clujean Pavel Onoaie, care are atelierul intr-o casa modesta din cartierul marginas Iris, este cel care a reparat in 2005 Stradivariusul pe care statul roman l-a cumparat pentru Ion Voicu.
Pavel Onoaie a facut doar sase clase, in satul natal, Rebra, din judetul Bistrita Nasaud. Din 1966 si pana in 1997, cand s-a pensionat, a lucrat la filarmonica din Cluj, unde a invatat meseria cu un mester de origine ceha.
Pana acum, Pavel Onoaie a construit aproximativ 200 de viori, fiind unul dintre cei mai apreciati lutieri dim Romania.