Sigma - secvente si interferente este titlul sub care Muzeul de arta Timisoara si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti prezinta la Palatul Mogosoaia, din 23 octombrie pana la 10 ianuarie, o incursiune în creatia artistica timisoreana a anilor ’70, decisiva în racordarea culturii romanesti la tendintele majore ale artei europene contemporane.
Expozitia, prefatata de Andreea Palade Flondor, prezinta în 52 de piese originale, majoritatea inedite, carora li se adauga o larga serie de filme, fotografii, printuri, atmosfera de emulatie artistica si intelectuala dezvoltata în cadrul Liceului de arte din Timisoara de profesorii - artisti Stefan Bertalan, Constantin Flondor Strainu, Doru Tulcan, Elisei Rusu si de plasticienii apropiati lor: Roman Cotosman, Diet Sayler, Zoltan Molnar, Toma Viorel.
Imaginile de arhiva artistica si pedagogica proiectate în cadrul expozitiei, rod al cercetarilor îndelungate ale curatoarei, aduc în atentie numeroase opere de scoala, experimente didactice si înalt artistice ale elevilor liceului de la Timisoara, la randul lor- astazi- cunoscuti artisti si profesori deplin afirmati.
Grupul Sigma, succesorul lui 111 dupa plecarea lui Roman Cotosman, a constituit un fenomen cultural curajos si unic în peisajul artistic romanesc. Un grup de artisti, toti profesori la acelasi Liceu de arte, îsi propun si reusesc în anii ’70 sa reformeze radical programa scolara din liceul lor, care capata caracteristica de experimental, adoptand si interpretand un ilustru model german, cel al scolii Bauhaus. Profesorii pornesc, alaturi de elevii si, mai tarziu, de studentii lor, într-o rinascimentala si unic ambitioasa aventura a cunoasterii si a creatiei, în care îsi asociaza filosofi, matematicieni, literati, biologi. Studiul lor se apleaca nu asupra unor teme clasice, ci asupra Naturii si legitatilor ei, nu asupra artei care îi preceda, ci a principiilor ei formatoare.
Chiar daca membrii grupului Sigma au parasit – dupa 1984 – nonfigurativul si caracterul asumat experimental al artefactului, esenta demersului lor a ramas marcata de un pronuntat rol al conceptului, permanent supus interogatiei, ceea ce face ca multiple sensuri sa reverbereze larg si cu profunzime în opera lor actuala.
Vernisajul expozitiei de la Palatul Mogosoaia va avea loc duminica, 23 octombrie, ora 16.
Octombrie 2011