In 1918 razboiul ajunsese in ultima faza, se vorbea si se spera ca pacea care va veni va fi definitiv,a ca intreaga lume va fi mai buna, marile imperii se vor prabusi, se vorbea din nou de identitate nationala, de noi state, speranta era ca a fost nevoie de o conflagratie pentru un viitor ideal. Primele cazuri au fost usor de trecut cu vederea, mai ales cele aparute pe front, in transee, unde conditiile erau oricum mizerabile. In scurta vreme insa numarul lor nu doar ca a crescut exponential, iar noua gripa se raspandea cu o viteza ametitoare, dar si numarul mortilor parea sa nu mai poata fi stapanit, medicamentele si tratamentele erau ineficiente, apareau noi si noi spitale de campanie, nimeni nu mai era in siguranta. Poate ca intr-un an lumea a fost la un pas de un colaps final. Sigur este ca la finalul pandemiei si al razboiului nu avea sa mai fie niciodata aceeasi.
Cartea semnata de Laura Spinney poarta un subtitlu mai mult decat inspirat - “Pandemia care a schimbat lumea” - si este mai mult decat o relatare, fie si una bazata pe surse inedite, este o istorie exhaustiva a unui dezastru care a ajuns de la cei mai saraci dintre locuitori pana la regele Spaniei sau Regina Maria a Romaniei, care a ucis fara sa discrimineze, a fost marele dusman in fata careia lumea intreaga, slabita de un razboi care durase mai mult decat prevazusera si cei mai pesimisti, nu a putut decat sa se predea.
Autoarea a folosit izvoare dintre cele mai diverse, de la marturii ale supravietuitorilor la jurnale, documente de epoca, ziare si reviste, studii contemporane de virusologie sau economie, demonstrand ca dincolo de dimensiunea tragica si cea umana pandemia a schimbat radical tot ce tinea de societate, economie, relatii intre oameni, familii, inamicul ascuns modificand lumea mai mult chiar decat o facuse Primul Razboi Mondial. Scrisa cu talent, acribie, acea intuitie de a oferi multe date si informatii fara a face textul arid, sufocant, abordand un subiect atat de sensibil si delicat (mai ales in contextul unei noi pandemii, desi de dimensiuni din fericire mult mai modeste), cartea despre gripa spaniola se citeste ca un fascinant roman dramatic, fara sa fictionalizeze sau sa recurga la ieftine efecte de melodrama. Sunt numeroase informatii inedite, impresionante, sunt date si analize, secrete si marturii, un puzzle complicat si fascinant, o carte care se citeste astazi cu totul altfel decat ar fi fost inteleasa in urma cu doar cateva luni. O carte vie, impresionanta si categoric imposibil de uitat.
Laura Spinney, Gripa spaniola din 1918. Pandemia care a schimbat lumea, editura Corint, 2020