Portretul lui Grigore Vieru pictat de Igor Vieru
Poetul roman Grigore Vieru s-a nascut pe 14 februarie 1935 in satul Pererita, in fostul judet Hotin, situat atunci in Romania, astazi aflat pe teritoriul Republicii Moldova. Studiile primare le face in satul natal, iar clasele secundare le absolva in orasul Lipcani, in 1953. Isi continua studiile la Chisinau, unde se inscrie la Institutul Pedagogic "Ion Creanga", la Facultatea de Filologie si Istorie.
Dupa finalizarea studiilor, Grigore Vieru se angajeaza redactor la revista pentru copii "Scanteia Leninista", si isi incepe cariera de poet scriind versuri pentru copii. Prima placheta cu versuri, "Alarma", i-a aparut in 1957, fiind urmata un an mai traziu de a doua culegere, "Muzicute".
Poetul colaboreaza cu versuri si la alte publicatii, la Cartea Moldoveneasca i-au aparut doua plachete de versuri pentru copii: "Fat-Frumos si Curcubeul" si "Buna ziua, fulgilor!". Pentru volumul "Versuri pentru cititorii de toate varstele" (1965), Grigore Vieru a fost distins cu Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967).
Volumul de versuri "Numele tau", aparut in 1968, este considerat de catre critiicii literari drept cea mai originala aparitie poetica. Volumul, ce cuprinde poeme intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga" si "Brancusi" a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana.
Un adevarat succes a reprezentat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela" in 1982, regizat de Ion Popescu Gopo. Textele pentru cantecele din acest film au fost semnate de Grigore Vieru. In 1988 i se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Romane in 1990 si membru corespondent in 1993. In 1992 Academia Romana il propune pentru premiul Nobel pentru Pace. Poetul Grigore Vieru a incetat din viata pe data de 18 ianuarie 1935 si este inmormantat in cimitirul central din strada Armeana din Chisinau.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro