Intr-o editie recenta, saptamanalul din Republica Moldova "Literatura si arta" ii dedica poetului Adrian Paunescu un amplu material. Jurnalistii basarabeni i-au alcatuit lui Adrian Paunescu un portret al operei si personalitatii sale prin ochii unui alt mare literat: Grigore Vieru.
Intrebat ce inseamna, la momentul 2007, Adrian Paunescu pentru cultura romaneasca, Vieru a raspuns: "Sa va spun mai intai ce a insemnat Adrian Paunescu pentru cultura romaneasca prin anii 1970 a' 1980. In acea perioada, deloc usoara, dansul, prin exceptionalele sale carti de poezie, prin istorica publicatie Flacara, prin celebrul Cenaclu Flacara ctitorise o alta Romanie, in care evadasera aproape toti romanii. In frumusetea si libertatea interioara a cartilor sale, a publicatiei conduse de el si a Cenaclului fondat de el, romanii gasisera o oaza de liniste si de nadejde. Tot prin acei ani, prin acelasi Cenaclu, Paunescu devenise un profesor de limba romana, de literatura si istorie a neamului pentru romanii basarabeni".
FLACARA. Despre ceea ce reprezinta Adrian Paunescu pentru societatea romaneasca dupa gloria "momentului Flacara", poetul Vieru remarca: "Paunescu a ramas si azi un creator de o uriasa forta poetica, publicistica si politica. Un asemenea barbat ar putea trai fara Romania asa cum traiesc atatia romani care au parasit tara, neavand geniul lui Paunescu. Societatea insa ar duce-o mai greu fara prezenta lui in tara, chiar daca Romania a intrat in Uniunea Europeana si este aparata de NATO. Paunescu, alaturi de cei mai puternici barbati ai tarii, este un fel de NATO national".
PRIETENIE. Intrebat daca este "intr-o relatie directa" cu Adrian Paunescu, Vieru a declarat: "In relatii directe ma aflu cu foarte multi romani din tara. Paunescu insa face parte din insasi viata mea. Eu nu ma pot lepada de propria-mi viata. Paunescu nu a fost niciodata un poet comunist. El a fost intotdeauna si este si azi un poet de stanga, asa cum au fost si sunt aproape toti marii creatori", conchide Vieru.
Prietenia celor doi poeti se bazeaza pe o legatura de suflet si mult respect. "Paunescu a facut ceva esential pentru mine", spune Vieru, amintindu-si: "Atunci cand am trecut prin mari incercari basarabene, incercari prin care, din pacate, mai trec si azi, Paunescu a dat alarma la Bucuresti, in presa, dar si in Parlamentul din care face parte. Dansul, ca si Zaharia Stancu, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Zoe Dumitrescu Busulenga, Inalt Preasfantul Antonie Plamadeala, regretatul Preafericit Teoctist, Dinu Sararu, Florin Piersica si inca atatia alti prieteni din tara mi-au intarit sentimentul ca nu sunt singur".
AMINTIRIa Grigore Vieru rememoreaza, cu vadita emotie, clipa in care i-au fost editate in Romania primele carti, "cu totul necomuniste": "Trei personalitati scriitoricesti si trei straluciti editori, Mircea Radu Iacoban, Romul Munteanu si Mircea Santimbreanu, mi-au editat sub Ceausescu primele carti cu totul necomuniste. Bineinteles ca nu fara stirea lui D. R. Popescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor pe atunci. Inaintea tuturor insa m-a facut cunoscut in Romania Tudor Gheorghe, pe calea cantecului".
INTAMPLARE. Rugat sa povesteasca o intamplare "pe viu" cu Adrian Paunescu, Grigore Vieru a spus: "Una dintre cele mai tulburatoare a fost aceea la care am participat eu insumi. Era in timpul razboiului din Transnistria, in 1992, prin mai. Paunescu sosise la Chisinau cu sotia si cu feciorul Andrei. Grigore, mi-a spus el pe un ton aproape poruncitor, trebuie sa mergem pe front in Transnistria!. Amutisem. Dupa cateva clipe, i-am spus: Esti nebun?! Cazacii ma cunosc, dar te cunosc si pe tine destul de bine. Ne impusca si pe unul, si pe altul. Atunci Paunescu o intoarse pe gluma: Grigore, cum sa nimereasca in tine cazacii?!... Ei pot nimeri in minea . Gluma lui m-a ajutat sa trec Nistrul."
CURAJOS
"Acesta este Paunescu: om de curaj, cu dragoste de Romania si de Basarabia, saritor la nevoie si nerazbunator pe cei care
i-au amarat sau ii amarasc zilele. Sa-i dea Domnul sanatate!"
SENTIMENT
"Paunescu face parte din insasi viata mea. Eu nu ma pot lepada de propria-mi viata. Paunescu nu a fost niciodata un poet comunist. El a fost intotdeauna si este si azi un poet de stanga, cum au fost toti marii creatori"
PATRIOT
"Paunescu a ramas si azi un creator de o uriasa forta poetica, publicistica si politica. Un asemenea barbat ar putea trai fara Romania asa cum traiesc atatia romani care au parasit tara, neavand geniul lui Paunescu"
Grigore Vieru
Ramona Draghici