Jean-Baptiste Greuze (21 august 1725 - 21 martie 1805), pictor francez, reprezentant al curentului rococo.
Nascut la Tournus, a studiat initial la Lyon, sub indrumarea C. Grandon, stabilindu-se in 1750 la Paris. Chiar daca studiile la Academie nu au fost stralucite, Greuze fiind considerat un artist cel mult mediocru, pictorul reuseste sa se impuna in atentia criticilor la editia din 1755 a Salonului oficial, cu lucrarea "Citirea Bibliei". In 1757 protectorul artistului, Louis Gougenot, abate la Chezal-Benoit, il duce pe tanarul artisti in Italia. Este o experienta care il inspira pe Greuze, iar lucrarile realizate atunci sunt foarte apreciate, mai ales cele doua comenzi primite din partea Doamnei de Pompadour. Doi ani mai tarziu pictorul se casatoreste Anne-Gabrielle Babuti, dar infidelitatea si certurile il fac sa regrete amarnic pasul facut.
Compozitiile lui Greuze, care imbinau sensibilitatea artistului cu stilul pictorilor olandezi din secolul XVII, l-au transformat intr-un artist foarte apreciat de public, Diderot admirand in special "dimensiunea morala" a lucrarilor. Pana in 1769 Greuze realizase si mai multe portrete, iar o buna parte dintre noii sai clienti proveneau din randurile aristocratiei ruse. Dar in acelasi an, cand a expus pentru prima data una dintre cele mai ambitioase compozitii la Salon, a fost criticat dur si considerat un pictor banal. Furios, Greuze nu avea sa mai expuna in cadrul Salonului pentru urmatoarele trei decenii, preferand sa isi prezinta noile tablouri in atelierul sau la Luvru.
Dupa 1770 Greuze s-a bucurat de succes comercial, mai ales prin gravurile realizate dupa picturile sale, iar la sfarsitul deceniului incepe sa realizeze din nou portrete, foarte expresive si apreciate de aristocrati. In 1792 il picteaza pe Napoleon in rolul de capitan de artilerie, iar in 1793 se alatura Commune des Arts, condusa de Restout si David. Divorteaza in acelasi an.
Dupa o indelungata absenta accepta sa participe din nou la Salon in 1800, 1801 si 1804. Moare la Paris in 1805.