Localizare si cadru natural
Grecia este locul unde se intalnesc trei continente, Europa, Asia de Vest si Africa. Se invecineaza la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia si cu Bulgaria, iar la nord-est cu Turcia. Grecia este alcatuita din capatul sudic al Peninsulei Balcanice si peste 2000 de insule, care constituie aproximativ 20% din suprafata tarii. Principalele grupuri de insule sunt Cicladele in sudul Marii Egee, aproximativ 200 de insule mici, Insulele Ionice de langa coasta de vest. Insulele Egee si Insulele Sporade de Sud de langa coasta Turciei. Creta, cea mai mare dintre insule (8336 km patrati), este o continuare a muntilor peloponezi.
Grecia insulara este complementul natural al celei continentale. Marea constituie principala cale de comunicatie aici, deoarece discontinuitatea reliefului face legaturile terestre dificile.
Grecia este cea mai saraca dintre marile peninsule mediteraneene. Solul ei sterp, capriciile climei sunt neprielnice pentru agricultura. Trasatura caracteristica e predominanta muntelui, care acopera 80% din suprafata solului. Lanturile muntoase principale sunt: Muntii Pind, care se intind din Albania pana in Peninsula Pelopones; lantul muntos care contine cel mai inalt munte din Grecia, Muntele Olimp (2917 m) si muntii Rodopi in nord-est, care separa Grecia de sudul Bulgariei. Exista doar suprafete mici de ses, cele mai mari fiind langa Salonic si in Tesalia. Raurile au debite variabile, mai importante fiind Vardarul, Struma si Marita.
Temperaturile medii anuale ale aerului sunt in jur de 25 grade C. Cele mai ridicate temperaturi sunt in regiunea sudica a tarii, in special in insulele Creta si Ciclade. Media pluviometrica scade in mod sensibil de la nord la sud si de la vest catre est (de pilda 1300 mm anual in Corfu fata de 390 mm la Atena). Vanturile contribuie si ele la asprimea climei.
Trebuie subliniat, asadar, ca in Grecia exista o mare diversitate regionala si se contureaza doua contraste clare: unul de la nord la sud, intre o Grecie balcanica si o Grecie mediteraneana, altul de la vest la est, cel al umiditatii relative si al secetei.
Populatie
Potrivit surselor oficiale de statistica, populatia Greciei in 2011 era de 10.815.197 locuitori. Societatea greceasca este destul de omogena, 94% din populatie fiind formata din etnici greci vorbitori de limba greaca. Societatea greaca s-a schimbat rapid in ultimele decenii. Rata fertilitatii in scadere a dus la o crestere a varstei mediane, ceea ce coincide cu imbatranirea demografica a Europei in ansamblu.
De-a lungul secolului 20, milioane de greci au migrat in Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie si Germania, creand o infloritoare diaspora greceasca. Cu toate acestea, tendinta de migrare a fost acum inversata dupa imbunatatirile importante ale economiei elene incepand cu anii 80. Constitutia Greciei recunoaste crestinismul ortodox drept religie „predominanta”, garantand insa libertatea religioasa a tuturor cultelor.
Topul oraselor de vizitat
Grecia moderna isi are radacinile in civilizatia Greciei Antice, incepand cu civilizatiile egeene din Epoca Bronzului si este considerata a fi leaganul culturii occidentale. Aproape doua treimi din greci traiesc in zone urbane. Cele mai mari si mai influente centre metropolitane ale Greciei sunt Atena si Salonic, cu populatii metropolitane de circa 4 milioane si respectiv un milion de locuitori.
Alte orase cu populatie urbana de peste 100.000 de locuitori sunt Patras, Heraklion, Larissa, Volos, Rhodos, Ioannina, Chania si Chalcis. In 2010, Lonely Planet a clasat al doilea oras al Greciei, Salonic, pe locul al cincilea in lista celor mai bune orase pentru petreceri din lume, comparabil cu alte orase cum ar fi Dubai si Montreal.
Atena, locul de nastere al artei, stiintei si democratiei, rascrucea dintre civilizatia estica si cea vestica, este capitala si centrul politic, cultural si economic al Greciei. Pentru turistii care viziteaza acest oras, abundenta de obiective turistice si istorice este aproape coplesitoare. Marea majoritate a vizitatorilor Greciei din 2007 provin de pe continentul european, in numar de 12,7 milioane. Grecia de Nord este cea mai vizitata regiune geografica, cu 6,5 milioane de turisti, urmata de Grecia Centrala cu 6,3 milioane.
Personalitati
Traditiile filosofice occidentale au rasarit in Grecia Antica in secolul al VI-lea i.e.n. Odata cu Socrate a inceput o noua perioada filosofica. Aspecte din filosofia lui Socrate au fost unificate de Platon, care le-a combinat cu principii stabilite de filosofi mai vechi, dezvoltand un sistem complet.
Aristotel, cel mai important discipol al lui Platon, imparte cu dascalul sau titlul de "cel mai important filosof al antichitarii". Insa in vreme ce Platon incercase sa explice lucrurile din perspectiva suprasenzoriala a formei, elevul sau a preferat sa porneasca de la experienta traita, personala. Dintre sutele de tragedii scrise si jucate in perioada clasica, s-au pastrat un numar restrans de piese de la trei autori: Eschil, Sofocle si Euripide. La temelia literaturii grecesti stau, desigur, cele doua opere monumentale ale lui Homer: Iliada si Odiseea. Cei mai mari poeti lirici au fost Sappho si Pindar.
Inconveniente
Grecia a suferit mult de pe urma recesiunii de la sfarsitul anilor 2000 si a jucat un rol central in criza datoriilor suverane din Europa. Criza datoriei publice grecesti, criza economica si protestele ce au urmat au perturbat puternic politica interna si bunul mers in directia turismului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.