Cu peste 285.000 de locuitori, Graz este al doilea oras ca marime din Austria, iar distanta pana la Viena poate fi acoperita in circa doua ore si jumatate de mers cu masina, fara a va grabi prea tare.
Declarat in 2003 Capitala Culturala Europeana, Graz este un oras primitor, unde puteti petrece o vacanta de neuitat, mai ales daca va plac muntii. Emblema si in acelasi timp mandria orasului este cu siguranta Kunsthaus Graz, cu o arhitectura surprinzatoare, comparata de multi cu un adevarat spectacol mai ales in timpul noptii, cand mii de "pixeli" de lumina de cativa centrimetri lungime par sa danseze pe suprafata rotunjita, creand un spectaculos joc.
In fapt, Kunsthaus este o constructie din 1850, renovata si radical schimbata ulterior, devenind o adevarata opera de arta contemporana, stranie prin arhitectura sa. De aici puteti vedea atat peisajele din jur, cat si Castelul Schlossberg, un alt obiectiv istoric important din Graz.
Dar orasul austriac ascunde si alte minuni, precum insula construita pe raul Mur, unde va puteti relaxa, savura o cina delicioasa intr-un elegant restaurant sau sa va puteti delectata cu nenumaratele specialitati de cafea.
Un detaliu amuzant se gaseste in curtea colegiuliui iezuit, langa un mic bazin : un om de zapada, foarte realist, cu nasul dintr-un morcov impresionant si o tigaie in loc de palarie, doar ca este in intregime realizat din marmura atent sculptata. Localnicii i-au dat numele "uitandu-se la eternitate", pentru ca statuia amuzanta priveste ceasul cladirii.
Graz este un amestec de generatii si mentalitati. Peste 40.000 dintre locuitori sunt studenti, Graz fiind un centru universitar important, cu nu mai putin de sase universitati, toate de elita. Dar in egala masura orasul este destinatia preferata a multor muzicieni si artisti, care vin sa se bucure aici de climatul placut si de atmosfera.
O cunoscuta personalitate din Graz este actorul Arnold Schwarzenegger, acum si guvernator al statului California. Nascut intr-un mic sat de langa Graz, a invatat si s-a antrenat aici in tinerete, iar ulterior in Graz a fost deschis chiar un mic muzeu Schwarzenegger. Ulterior institutia a ramas fara celebrul nume, dupa ce guvernatorul s-a pronuntat in favoarea pedepsei cu moartea.
Regiunea in care se afla orasul este renumita nu doar prin frumusete, dar si prin atentia acordata agriculturii, si veti avea ocazia de a gusta numeroase produse locale, foarte proaspete, de la dulciuri la carnea de vita. De altfel, in Graz se pune accent pe ecologie si protectia mediului, precum si pe sustinerea agriculturii. Veti putea cumpara de exemplu celebrul ulei de dovleac, produs local, carne de vita de calitate, pastrav proaspat, fructe, flori, diverse specialitati, totul fara conservanti si fara adaugiri chimice.
Dupa ce ati ajuns in acest oras prietenos, considerat de multi mai primitor si mai placut decat Viena, este momentul sa gasiti un hotel. Pentru pretentiosi cea mai buna alegere ar fi Grand Hotel Wiesler, de cinci stele, in timp ce altii ar putea alege un sejur mai ieftin la Hotel Weitzler, cu vedere la Mur.
La mica distanta se gaseste Hotel Daniel, marcat de acelasi simt al umorului specific orasului Graz, cu o arhitectura si decoratiuni inteligent alese. Aici aveti acces gratuit la internet wireless sau puteti inchiria un scuter Vespa pentru o mica plimbare. Mergand pe ideea promovata de Ikea, veti gasi aici numeroase suprize, precum faptul ca peretele dintre dormitor si baie este in anumite camere in intregime din sticla. De la Hotel Daniel se ajunge usor in centru cu tramvaiul. Va puteti caza si la Hotel Ibis, aflat tot in apropiere de gara.
Graz este insa inainte de orice un oras aflat in mijlocul unei naturi care trebuie descoperita pas cu pas, de la o zi la alta. Poate peisajele superbe sunt in buna parte raspunzatoare pentru optimismul de care dau dovada cei care locuiesc aici, pentru ca oricand pot sa lase orice grija si sa porneasca intr-o excursie pe munte. Puteti face acelasi lucru, si mai ales daca sunteti pasionati de drumetiile montane aveti ce descoperi aici.
In afara de frumusetea naturii, Graz nu duce lipsa de obiective turistice. Unul dintre acestea este un impresionant muzeu al armelor, multe dintre ele fiind chiar folosite in luptele impotriva turcilor in secolul XVII, si este o senzatie ciudata sa descoperi arme cu care chiar s-a luptat. Aici, la Arsenal, cum mai este numit, veti trece printre zeci de muschete care au aparat altadata castele, mii de coifuri, arme albe, sabii, pistoale de epoca. La cel de al treilea etaj se gaseste un magnific set de armura pentru cai, care acoperea altadata animalul cu totul, facandu-l practic invulnerabil.
Un alt muzeu, de aceasta data destinat celor cu inclinatii mai putin razboinice, se gaseste la Palatul Schloss Eggenberg, la mica distanta de Graz, fiind o prezentare ampla a creatiilor de arta religioasa de-a lungul secolelor. Conceput ca o poveste fascinata, muzeul isi incepe prezentarea colectiilor cu primele reprezentari ale lui Iisus si Sfintei Fecioare, datand din secolul XIII, pana la imaginile ulterioare, cu scena Rastignirii, episoade din viata Mariei si a lui Iosif, dar si scene din timpul Razboiului de Treizeci de ani dintre catolici si protestanti.
Printre aceste adevarate capodopere se numara si lucrarea lui Jan Brueghel, intitulata "Triumph des Todes" (Triumful mortii). O compozitie ampla si morbida, lucrarea infatiseaza o armata de schelete care duc spre moarte celelalte personaje, inclusiv pe imparat, aratand ca nimeni nu poate scapa de sfarsitul care i-a fost destinat. In ultima sala a muzeului veti putea descoperi spatiul artei Rococo, plina de viata si bucurie, un stil pe masura orasului.
Din pacate nu totul este minunat in orasul Graz, existand numeroase episoade tragice in istoria sa. Cel care a lasat cele mai multe urme dureroase apartine istoriei recente. Inainte de 1938 in Graz exista o comunitate de 2500 de evrei, dar dupa anexare Graz avea sa devina primul oras fara evrei din Austria, datorita deportarilor naziste. Sinagoga avea sa fie daramata complet, iar din caramizi s-a construit un garaj. Abia in 1983 aceasta poveste a iesit la iveala, iar comunitatea evreiasca a daramat garajul si, simbolic, a construit o noua sinagoga, folosind o buna parte din vechile caramizi. In prezent in orasul Graz exista o comunitate mica, de doar 200 de evrei.
Gurmanzii se vor simti in largul lor in Graz, orasul oferind o ampla selectie de restaurante, de la cele elegante si pretentioase la cele intime. Pentru cei care sunt interesati si de vinurile de calitate, un restaurant perfect este Aiola, aflat pe culmea muntelui Schlossberg, unde altadata se ridica un fort care apara orasul. In afara panoramei incredibile, va puteti rasfata cu numeroase specialitati locale si internationale, precum si cu o ampla selectie de vinuri de colectie, la preturi rezonabile. Un specific aparte il au restaurantele cu terase in aer liber, unde puteti manca in mijlocul naturii, cele mai multe fiind situate in apropiere de oras. Nu veti gasi aici mancaruri calde, ci o ampla selectie de branzeturi, mai multe feluri de peste afumat si carne, legume si fructe proaspete, dar si vinul local cunoscut sub numele Schilcher Sturm, celebru in regiune, cu o usoara aroma de capsuni.
Foto : corbis