Orasul modern ce poate fi vizitat astazi a fost fondat in 1761 de catre Dahar Al-Omar, care conducea pe atunci Galileea. Acesta nu doar ca a distrus vechiul oras, dar l-a reconstruit, de aceasta data aproape de mare si ulterior, cand asezarea a fost adesea atacata de pirati, s-au ridicat si doua masive forturi langa port (distruse ulterior). Astazi este un oras cosmopolit, in plina dezvoltare.
Prima mentiune a orasului se afla in Talmud, iar mai apoi in scrierile apostolilor crestini.
Cel mai frumos obiectiv turistic din Haifa? Cu siguranta Gradinile Baha'i. Imaginati-va o "scara" din terase mereu verzi si ingrijite meticulos, impecabile, nouasprezece la numar, amenajate pe partea nordica a Muntelui Carmel.
Gandite ca un urias proiect in forme geometrice precise, cu intrare gratuita pentru vizitatori si tururi cu ghid in fiecare zi (mai putin miercuri), Gradinile Baha'i sunt unele dintre cele mai frumoase din lume, cu alei de promenada din piatra felurit colorata, cu sculpturi din fier forjat, pomi fructiferi, arbori exotici, fantani, cascade, avand in centru un alt obiectiv ce nu trebuie ratat, Altarul lui Bab. Structura initiala a fost construita in 1909, fiind completata in mai multe etape si finalizata abia in 1953 cu un dom aurit, ce face din templu un loc usor de recunoscut. Atat Altarul cat si Gradinile Baha'i fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Daca 18 din cele 19 terase sunt dispuse in noua cercuri concentrice, ultima este terasa Altarului. Lucrarile au inceput in 1987 si intregul ansamblu a fost deschis oficial in 2001, avand o suprafata totala de peste 200 000 de metri patrati.
O alta zona foarte interesanta a orasului, situata la mica distanta de superbele gradini, este Colonia Germana, cartier vechi ce dateaza de la jumatatea veacului al XIX-lea, cand numerosi colonisti germani de confesiune luterana s-au stabilit aici, ridicand case din piatra, solide si racoroase, potrivite tarii de adoptie, majoritatea din fericire bine pastrate si restaurate astazi. Locul isi pastreaza foarte bine si astazi atmosfera primitoare si eleganta, astazi aici fiind deschise mai multe localuri, iar multi dintre turisti sunt atrasi mai ales de arhitectura.
Dar pentru multi turisti Haifa este atragatoare mai ales datorita plajelor, numeroase, bine ingrijite si unele dintre cele mai frumoase de la Marea Mediterana, fara sa lipseasca si locurile de joaca pentru copii sau barurile si restaurantele. Sau spatii pentru promenada, precum cel de langa Plaja Carmel sau Bat Galim. Magazine cu suveniruri si nu numai, locuri de unde puteti inchiria echipamente pentru sporturi nautice, cafenele, tot ce va puteti dori pentru o vacanta relaxanta.
In Haifa se gasesc peste 240 de sinagogi.
Pentru un interesant muzeu in aer liber cea mai buna alegere este micul parc ce a devenit galerie verde pentru o colectie de aproximativ 30 de lucrari in bronz realizate de Ursula Malbin, artist plastic din Berlin ce a ales exilul in 1939. Este un loc de intalnire pentru localnici si o atractie turistica pentru cei indragostiti de sculptura.
Muzeele nu puteau lipsi in Haifa - Muzeul Reuben si Edith Hecht de la Universitatea din Haifa (colectii de vechi monede evreiesti, arheologie, pictura si sculptura din secolele XIX-XX, lucrari de Van Gogh, Monet, Pissarro, Modigliani), ineditul Muzeu al Papusilor (are peste 1000 de exemplare in colectiile sale), Centrul Marc Chagall (spatiu de expunere pentru artistii locali, dar aici au loc si concerte, simpozioane, conferinte), Muzeul National al Stiintei, Muzeul de Arta Japoneza Tikotin.
Foto: wikipedia.org