Romanticul si inconfundabilul“oras plutitor”, Venetia, a inspirat de-a lungul timpului mai multi artisti decat orice asezare din Europa. Analizati cateva tablouri infatisand viata cotidiana de aici si veti descoperi ca totul se invarte doar in jurul palatelor, canalelor si gondolelor. Desi este o experienta destul de costisitoare, turistul zilelor noastre se vrea pe sine parte din acest peisaj, si nici nu cuteaza sa nu apeleze la serviciile gondolierilor.
Iata, asadar, ce ar trebui sa cunoasteti inainte de a purcede in calatoria mult visata. O plimbare cu gondola dureaza 40 de minute, insa puteti negocia un tarif mai mic pentru o plimbare mai scurta. Nu conteaza daca te urci singur sau inchiriezi barca cu alti 5 prieteni (capacitatea maxima este de 6 pasageri), pretul total va fi acelasi. Prin urmare, mult mai avantajos este sa faci parte dintr-un grup numeros. Tarifele variaza si in functie de perioada din zi in care inchiriezi gondola, plimbarea fiind intotdeauna mai scumpa noaptea.
Ce asteptari sa ai de la gondolier? In primul rand ar fi bine sa fie licentiat oficial si sa poarte costumatia traditionala formata din: pantaloni negri, camasa cu dungi si pantofi inchisi la culoare. Unii dintre ei pot oferi explicatii pe traseu sau pot canta dar nu este o regula. Daca iti propui sa ajungi la un obiectiv anume pe apa, discuta acest detaliu inainte de a pleca in plimbare, altfel ai putea fi refuzat si dezamagit. Cei mai multi recomanda plimbarile cu gondola mai degraba pe canalele linistite decat pe aglomeratul Grand Canal. Daca vrei sa-l parcurgi si pe acesta, o plimbare cu “vaporetto” va fi mult mai putin costisitoare.
Grigory Gagarin, "Intreceri de gondole pe Grand Canal", sec. XIX
Ca orice lucru si gondolele au avut de parcurs un drum sinuos in cautarea perfectiunii. Cele din trecut erau diferite de cele din vremurile noastre, cel putin asa indica picturile lui Canaletto si alte surse de epoca. In veacurile XVII-XVIII se estimeaza ca venetienii intrebuintau intre 8,000 si 10,000 de gondole. Astazi exista putin peste 400 iar majoritatea sunt inchiriate doar in scop turistic.
Barcile cu forma alungita si-au facut aparitia abia in secolul al XIX-lea datorita unui mester pe nume Tramontin. Tehnica de constructie a gondolelor s-a modificat in continuare pana la jumatatea secolului XX, cand conducerea orasului interzicea ajustarile. Cabina cunoscuta sub numele de “felze”, care avuse pana atunci scopul sa protejeze calatorii de ploi, a fost inlaturata pentru a nu obstructiona vederea pasagerilor.
Pentru a va da seama cat de eficienta este o ambarcatiune de acest tip, imaginati-va ca energia utilizata de gondolier pentru a deplasa 3 pasageri la bord, este egala cu aceea utilizata de o persoana ca sa se deplaseze cu aceeasi viteza. Eficienta nu depinde doar de anumite tehnici bine stabilite de constructie, ci si de calitatea lemnului. Data fiind dificultatea cu care se construiesc, pretul unei gondole variaza intre 15,000 si 30,000 euro in functie de finisaje.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro