Codicele Emilian 60 (numit astfel dupa numarul cu care este inregistrat la Academia Regala de Istorie din Madrid, unde se pastreaza) este unul din manuscrisele care au fost copiate, in a doua jumatate a secolului X, la manastirea San Millán de Suso (La Rioja), una din cele mai active pe plan cultural din perioada medievala. Codicele contine celebrele Glose Emiliene, adnotari in latina, neo-latina si euskera (limba basca), strecurate intre randuri sau pe marginile codicelui in latina, cu intentia de a rezolva dificultatile sintactice, morfologice sau semantice pe care le punea textul latinesc.
Astfel, Glosele ofera prima dovada istorica a existentei limbii castiliene (spaniole) un sistem lingvistic functional din punct de vedere a capacitatii de comunicare, care se diferentiaza de structurile specifice latinei. Totodata, este singura limba derivata din latina hispanica ale carei origini pot fi identificate cu suficienta certitudine.
In 1821 Codicele Emilian 60, Impreuna cu alte 72 de exemplare extrem de valoroase (codice si incunabule), a fost mutat de la manastirea San Millán la Burgos unde, probabil, a ramas pana In anul 1872. Astazi se gaseste la Biblioteca Academiei Regale de Istorie a Spaniei.