Albert Gleizes (8 decembrie 1881 - 23 iunie 1953), pictor cubist francez, grafician, scriitor.
Nascut la Paris, a crescut in suburbia Courbevoie. La varsta de 19 ani incepe sa lucreze in atelierul de design interior condus de tatal sau. Incepe sa picteze si expune pentru prima data la Societe Nationale des Beaux-Arts din Paris in 1902. Primele sale compozitii sunt impresioniste, dar doi ani mai tarziu incepe sa abordeze in special teme sociale, foarte apreciate de contemporani. Intre 1903 - 1905 isi satisface stagiul militar, devenind tot mai apropiat de proletari si de lumea acestora.
Va infiinta in 1905 Asociatia Ernest Renan, o universitate populara cu idealuri socialiste, fiind si unul dintre fondatorii unei comunitati de intelectuali stabilita langa Paris, care va functiona pana in februarie 1908. Aceasta comunitate utopica de artisti si scriitori se inchide din cauza dificultatilor financiare. Interesat in special de aspectele sociale ale artei, picteaza intr-un stil sumbru, tot mai simplificat.
In 1910 Gleizes expune la Salon des Independants, Paris, apoi la Moscova si din 1911 incepe sa colaboreze cu diverse publicatii. Redacteaza impreuna cu Metzinger eseul Du cubisme, aparut in 1912.
Din 1915 stilul sau devine tot mai abstract, iar in urmatorii ani artistul calatoreste la New York, Barcelona. Isi deschide prima sa expozitie personala in 1916 la Barcelona si incepand din 1918 dimensiunea spirituala se reflecta tot mai mult in compozitiile sale si in articole. Fondeaza in 1927 Moly-Sabata, o alta comunitate utopica, de aceasta data la Sablons.
Publica in 1932 cartea Forma si istoria, in care examineaza arta romana, celtica si orientala. In anii '30 devine un reprezentant al artei abstracte, iar mai tarziu va realiza numeroase comenzi importante, cum a fost pictura murala pentru Targul International organizat la Paris in 1937. In 1947 se organizeaza o ampla retrospectiva a lucrarilor sale la Lyon.