Foto: balkantravellers.com
- Gjirokastra, orasel din sudul Albaniei situat pe valea raului Drino, se afla la o altitudine de 300 m si ofera un exemplu concludent de arhitectura otomana veche.
Primele asezari au aparut in jurul castelului construit de iliri intre secolele V-VII si s-au extins ulterior pe dealurile invecinate. Atestarea documentara a orasului vine abia in secolul XII, insa in ciuda acestui lucru cele mai vechi cladiri care pot fi astazi vazute sunt cu trei sau patru sute de ani mai tinere, din cauza razboaielor care le-au eliminat pe cele precedente.
Orasul modern cuprinde un centru vechi unde pot fi admirate case traditionale albaneze, cartiere ridicate de otomani conform arhitecturii orientale si un cartier nou in partea de jos a vaii, care concentreaza principalele institutii.
Un important punct de atractie il constituie vechiul bazar care ofera turistului senzatia ca se afla in plin Orient. Constructia ridicata in secolul XV a fost distrusa intr-un incendiu si reconstruita in secolul XIX.
Nu mai putin interesante sunt casele traditionale din Gjirokastra care au o nota de originalitate impusa de conditiile naturale si istorice. Teama permanenta de pericolul otomanilor i-a determinat pe locuitori sa construiasca locuinte dezvoltate pe verticala, bine fortificate.
Principalul material folosit pentru ridicarea zidurilor in cazul caselor traditionale era piatra, una dintre resursele bogate ale zonei. Mai mult decat atat, deseori chiar si acoperisul era confectionat din acest material, lucru pentru care asezarea avea sa fie numita orasul de piatra.
Pentru valorile culturale pe care le-a conservat de-a lungul timpului, centrul vechi al orasului Gjirokastra a fost inclus in anul 2005 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.