Inlaturarea icoanelor din scolile romanesti, recomandata in noiembrie de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) Ministerului Educatiei inca n-a intrat intr-o forma executorie, iar discutiile se vor purta in instanta. Problema trezeste controverse si in rindurile intelectualilor. Miercuri seara chestiunea icoanelor a fost principala tema a dezbaterii propuse de 'Idei in Dialog' si desfasurate la clubul Prometheus in cadru informal. Horia-Roman Patapievici, gazda discutiei, i-a avut ca invitati atit pe petentul Emil Moise, cel care a sesizat CNCD, cit si pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cele doua persoane implicate direct: primul pentru ca a cerut retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamint public din Romania, iar cel de-al doilea pentru ca ar fi trebuit sa emita ordinul de aplicare a acestei masuri recomandate de altfel de catre CNCD acum doua luni.
Incident cu Patapievici si Andreescu
Dezbaterea de miercuri seara a inceput cu o interventie a lui H.-R. Patapievici, prin care acesta a incriminat prezenta in sala a domnului Gabriel Andreescu, cunoscut militant pentru drepturile omului si ale minoritatilor etnice si sociale, publicist si editor, interventie in urma careia acesta a parasit sala. 'Dl Andreescu s-a referit de foarte multe ori la mine facindu-ma fundamentalist ortodox, antisemit si legionar. Din pacate, cind e vorba despre idei, intram cu partea impersonala in spatiul public, si nu cu cea personala. De aceea as vrea sa va spun ca am purtat foarte greu stigmatul pus de dl Andreescu si as vrea totusi sa fac un apel sa nu ne stigmatizam adversarul', a explicat cu vocea vizibil tremurata Patapievici.
Patapievici: 'CNCD e in voga"
La nici cinci minute, Emil Moise a parasit sala, 'in semn de respect fata de invitatul sau, Gabriel Andreescu, care a fost dat afara'. Plecarea acestor persoane, care ar fi argumentat pentru neutralitatea confesionala a institutiilor publice de invatamint, a dezechilibrat vizibil discutia mai aplicata, transformind-o intr-o dezbatere de idei despre secularizarea si laicizarea Romaniei. Mihail Neamtu, colaborator constant al revistei 'Idei in Dialog', a luat in discutie autoritatea prin care CNCD s-a pronuntat in chestiunea icoanelor din scoli, iar Patapievici s-a raliat acestei critici, calificind institutia drept una 'construita pe valori in voga, in rindul opiniei dominante europene de secularizare'.
Ce inseamna un stat neutru?
Fondul dezbaterii a fost surprins de catre un student la Facultatea de Filosofie, Alexandru Paun, prin trei intrebari avind ca subiect principiul liberal al neutralitatii statului. 'Consimtim sau nu asupra ideii ca statul nu trebuie sa aiba opinie in chestiuni religioase? Daca consimtim, prezenta icoanelor in scoli incalca principiul neutralitatii statului? Este aceasta incalcare atit de robusta incit sa fie necesara interventia statului pentru reinstaurarea neutralitatii?', s-a intrebat retoric Paun, adaugind ca statul nu ar trebui mobilizat chiar pentru toate relele, ci pentru cele mai rele, cum ar fi violenta fizica. Interventia ministrului, asteptata de audienta, a subliniat ca a fi laic inseamna de fapt toleranta. 'Eu nu sint un jandarm intre ateisti si religiosi si n-o sa impun prin nici un ordin scoaterea icoanelor din scoli. E ca si cum am spune celor de la sat sa dea jos troitele si o sa vedeti citi vor pune in aplicare acest lucru', a punctat Hardau, adaugind totusi ca e de acord cu ideea ca religia nu trebuie sa isi faca prozeliti in scoala.
Iaru: 'Locul icoanelor e in biserica"
Singurul care a intrezarit miza atit de mare a prezentei obiectelor de cult in spatiile laice a fost scriitorul Florin Iaru, care, prin grimase, interventii punctuale si comentarii in barba in timpul discutiei desfasurate la microfon, s-a aratat in dezacord cu ideile vehiculate. 'Citi copii nu s-au simtit mindri cind au fost facuti pionieri. Va spun eu, 99% dintre ei. De ce? Pentru ca era presiunea majoritatii privind acest lucru. De ce i-au turnat acesti pionieri pe parintii lor care au stat in carcera din cauza ca nu erau de acord cu valorile comunismului? Icoanele artistice ale copiilor de la liceul din Buzau au fost inlocuite cu icoane trimise direct de Patriarhie, ceea ce le califica drept obiecte de cult. Or, locul obiectelor de cult este acolo unde se practica cultul, in biserica sau acasa. Prezenta lor in scolile romanesti inseamna o incalcare a libertatii de reprezentare a celorlalte religii. Un sistem liberal iubeste diferentele', a incheiat Iaru, adaugind ca agresivitatea CNCD-ului si criticile religioase sint instrumentele laice care apara statul liberal.
Negocierea se va purta in instanta
Contactat telefonic, Emil Moise a anuntat ca vrea sa il 'execute' in instanta pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cit de curind. 'Voi incerca sa execut Ministerul Educatiei (n.r. - pentru ca nu a reglementat prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamint public) si voi cere ridicarea autorizatiei de functionare a Ministerului Educatiei, la fel cum am facut cu Inspectoratul Scolar Judetean Buzau', a declarat Emil Moise, precizind ca, in cazul in care nu va avea cistig de cauza, se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Ieri, ministrul Educatiei si-a mentinut pozitia de nereglementare a prezentei icoanelor in scoli, in ciuda recomandarii CNCD. 'Nu am facut nici un ordin si nici nu am vreo intentie s-o fac pentru ca aceasta recomandare a venit de la CNCD cu ton imperativ, dar si pentru ca deschid un mecanism periculos de interventie intr-o zona in care statul nu trebuie sa intervina', a declarat Hardau.
Seila Dumitrescu