Gheorghe Sincai, istoric, filolog, traducator, scriitor si reprezentant al Scolii Ardelene, s-a nascut pe 28 februarie 1754 la Raciu de Campie, in judetul Mures.
Sincai isi face cursurile gimnaziale si liceale in Tirgu-Mures, Cluj-Napoca si Bistrita. Isi continua studiile la Roma, la Colegiul De Propaganda Fide unde obtine doctoratul in filosofie si teologie. Pe perioada studiilor doctorale activeaza ca bibliotecar al Colegiului.
Avand acces la un numar foarte mare de documente, realizeaza ample cercetari in legatura cu originea si trecutul poporului roman. Intre 1779 si 1780 studiaza la Viena dreptul public si bisericesc. Dupa finalizarea studiilor revine in tara, unde ocupa postul de profesor la Gimnaziul din Blaj.
Din 1884 este ales director al invatamantului greco-catolic din Transilvania, avand o contributie importanta in actiunea de raspandire a culturii in mediul rural. Alaturi de Samuil Micu a elaborat prima gramatica tiparita a limbii romane: "Elementa linguae daco-romanae sive valachicae" (1780). De asemenea, a tradus si elaborat manuale fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica si Catehismul.
In 1811 a publicat lucrarea istorica "Hronica romanilor si a mai multor neamuri in cat au fost ele amestecate cu romanii, cat lucrurile, intamplarile si faptele unora fata de ale altora nu se pot scrie pre inteles, din mai multe mii de autori, in cursul a treizeci si patru de ani culese".
Printre lucrarile importante scrise de Gheorghe Sincai se numara si "Catehismul cel mare cu intrebari si raspunsuri alcatuit si intocmit pentru folosul si procopseala tuturor scoalelor normalicesti a neamului romanesc" precum si "Invatatura fireasca spre surparea superstitiei norodului".
Gheorghe Sincai este autorul a numeroase lucrari cu profil istoric, lingvistic, teologic, manuale didactice, cea mai mare parte ramase in manuscris. Sincai se retrage spre sfarsitul vietii la Sinea, unde este gazduit de fostii sai elevi, copiii contelui Vass. S-a stins din viata pe 2 noiembrie 1816.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro