Gheorghe Petrascu s-a nascut in Tecuci in 1872.
Scoala primara si gimnaziul le-a urmat la Tecuci, iar liceul la Braila. A urmat cursurile Facultatii de Stiintele Naturii din Bucuresti si cursurile Scolii de Arte Frumoase, clasa Profesorului Mirea.
A primit o bursa de studii la Paris in anul 1898 la recomandarea lui Nicolae Grigorescu, adresata ministrului de Instructie, Spiru Haret. La Paris a studiat la Academia Julian sub indrumarea lui Bouguer si Gabriel Ferrier si s-a apropiat de impresionism. A revenit in Romania dupa un an, in 1899.
Prima expozitie personala a avut-o in 1900 la Ateneul roman din capitala, o expozitie de succes. Barbu Stefanescu Delavrancea, atunci primar al Bucurestiului si Alexandru Vlahuta i-au remarcat talentul si au cumparat cate o lucrare.
A calatorit, a vizitat mari muzee din Europa observand numeroase tehnici si stiluri.
In 1906 a participat la Expozitia Internationala de la Munchen si a fost remarcat de aceasta data de criticii germani.
Evolutia sa continua, in 1915 are o expozitie personala cu peisaje si reuseste sa vanda 70 de tablouri pentru o suma considerabila la acea vreme. Peisajele au fost facute la Nicoresti, unde artistul se retragea in casa pe care o avea acolo, casa insa care a fost distrusa in timpului razboiului, in 1917.
Calatoreste si in nordul Frantei, mai exact in 1919 si revine in tara cu tablouri admirabile reprezentand peisaje din Vitre, Morlaix, marine din Saint Malo sau Saint Enogat.
In 1922 isi construieste o casa In Targoviste fiind atras de orasul patriarhal, linistit si de istoria Curtii Domnesti. Astfel multe dintre lucrarile sale sunt inspirate de Curtea Domneasca sau infatiseaza case din acest oras ori peisaje din imprejurimile orasului Targoviste.
Casa Gheorghe Petrascu din Targoviste a fost inaugurata ca muzeu cu o expozitie permanenta in data de 12 aprilie 1970.
Imagine : wikipedia.org